Het thema van Kinderboekenweek 2020: En toen?

Foto: juf Maike met Pinterest

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar En toen? Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken.

Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken.

Kinderboekenweekgeschenk

Het Kinderboekenweekgeschenk 2020, De diamant van Banjarmasin, wordt geschreven door Arend van Dam. In dit boek probeert de schrijver zestig jaar later antwoorden te vinden op vragen die hij had op de bijrijdersstoel in de vrachtwagen van zijn vader. Op een dag vraagt Arend: “Pa, wie zijn wij eigenlijk? Waar komen we vandaan?”  In acht verhalen schrijft hij zich door de geschiedenis van Nederland heen.
Misschien ken je Arend van Dam al van zijn boek De reis van Syntax Bosselman: Verhalen over de slavernij. Met dit boek won hij de Archeon Thea Beckmanprijs 2018 en een Zilveren Griffel in 2019. Ook De bromvliegzwaan en andere verhalen over onze taal viel dat jaar in de prijzen: in 2019 werd het boek bekroond met een Vlag en Wimpel én met een Zilveren Penseel voor de illustrator, Anne Stalinski.Kinderboekenweek

Prentenboek van de kinderboekenweek

De maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2020 is Mylo Freeman. Je kunt haar kennen van haar boeken over het donkere prinsesje Arabella. Het prentenboek is vanaf de eerste dag van de Kinderboekenweek te koop voor € 7,25.

Kinderboekenkrant en voorleesgids

De Kinderboekenkrant biedt voor zes- tot twaalf-jarigen een helder overzicht van de leukste boeken die er voor hen te vinden zijn. Vraag vanaf 30 September naar de Kinderboekenkrant bij de boekwinkel of bibliotheek.
De Voorleesgids bevat meer dan tweehonderd boeken voor kinderen van nul tot zes jaar. Een ideale wegwijzer voor ouders en grootouders.

Het lied van de kinderboekenweek: En toen?

Dans mee op het nieuwe lied van Kinderen voor Kinderen, speciaal gemaakt voor de Kinderboekenweek. Je zingt over geschiedenis, van Cleopatra en Van Gogh tot Albert Einstein, en over… jou. Wat ga jij doen om geschiedenis te maken?
De nieuwe clip werd opgenomen in het Rijksmuseum in Amsterdam. Al vanaf 7 september zijn de songtekst en de dansvideo online.
De tekst is van Tosca Menten. Tjeerd P. Oosterhuis is verantwoordelijk voor de muziek en productie. Luister het lied hier.

Geschenkbundel tijdens de Boekenweek voor Jongeren

De Boekenweek voor Jongeren is van 18 tot en met 27 september is nog in voorbereiding. Tijdens de Boekenweek voor Jongeren is het geschenk, 3PAK, verkrijgbaar bij boekhandels en bibliotheken. Het is een geschenkbundel met korte verhalen van niet drie, maar vier topauteurs. Daarnaast wordt 3PAK ook op scholen cadeau gedaan door docenten Nederlands. Ook voor dit jaar zijn er weer drie diverse auteurs gevraagd voor het geschenkboek. De vier auteurs die in 2020 3PAK schrijven zijn Daniëlle Bakhuis, Pepijn Lanen & Floor van het Nederend en Johan Fretz.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden