Paint it black in het Kröller-Müller museum

Foto: Kröller-Müller

Van 19 september 2020 tot en met 28 februari 2021 presenteert het Kröller-Müller de tentoonstelling Paint it black. Daarbij is het middelpunt een bijzonder werk van Armando (Amsterdam, 1929-Potsdam, 2018): Zwart water (1964).

De titel van de tentoonstelling Paint it black verwijst naar het gelijknamige nummer uit 1966 van de Rolling Stones.

Paint it black niet letterlijk

De titel Paint it black verwijst naar het gelijknamige nummer uit 1966 van de Rolling Stones  maar moet, evenmin als in het nummer, niet al te letterlijk worden genomen. Het nummer verwijst naar persoonlijk leed. Maar ook verwijst het naar de onvrede van een jonge generatie met de toenmalige politieke en maatschappelijke verhoudingen. Dezelfde onvrede die ook leidde tot grote omwentelingen in de kunst. De meeste kunstwerken in de tentoonstelling zijn ontstaan in dezelfde periode.Kröller-Müller
Zwart water wordt omringd door werken uit de collectie waarin zwart een belangrijke rol speelt. In de kunst kan zwart staan voor de ultieme reductie, de absolute nul. Het kan neutraal zijn, maar ook geladen met betekenissen. Het werk van Armando is een bassin gevuld met water in een vrijwel volledig verduisterde ruimte. Volgens Armando ontstond het werk zo: “Ik woonde op de Prins Hendrikkade. En als ik daar ’s nachts liep, schenen de straatlantaarns met rozig licht op dat water, zodat het bijna zwart leek. Een beetje unheimlich. Dat soort schoonheden grijpt mij aan.”
Andere kunstwerken zijn van onder anderen Jo Baer, Ad Reinhardt, Richard Serra, Robert Smithson, Louise Nevelson, Francesco Lo Savio en Tony Smith.

Meer informatie

Voor meer informatie en reserveringen kijk hier.

What do you want to do ?

New mail

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden