Airborne Herdenking september 2020: We will always remember.

Airbornemonument op het Airborneplein
Foto: mons.wikimedia.org

In het jaar dat wij 75 jaar Vrijheid vieren, is het thema van de Airborne herdenkingen in september: “We will always remember.”

De betrokken organisaties maken het hiermee aan de thuisblijvende veteranen duidelijk dat wat er ook gebeurt, wij altijd zullen blijven herdenken.

De burgemeesters van de Airborne gemeenten en de bij de Stichting Airborne Herdenkingen aangesloten organisaties hebben de veteranen, hun familie en nabestaanden opgeroepen, om dit jaar niet naar Nederland af te reizen, om ieder risico te vermijden. Het annuleren door de pandemie van verschillende evenementen en bijeenkomsten, waar zij normaal gesproken (ere-)gast zijn, is mede oorzaak van dit verzoek.

Aangepast: Alleen op uitnodiging

De komende Airborne herdenkingen in de gemeenten Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum zullen er dit jaar anders uitzien. De corona-pandemie maakt grootschalige bijeenkomsten helaas onmogelijk. De verschillende organisatoren hebben de afgelopen maanden uitvoerig de mogelijkheden onderzocht, die passen binnen de door de rijksoverheid opgelegde maatregelen. Dat heeft geleid tot een aangepast herdenkingsprogramma, waarbij toch zo volledig mogelijk recht wordt gedaan aan een eervolle herdenking van hen die hun leven gaven voor onze vrijheid.
Voor alle grote herdenkingen (Arnhem, Ede, Driel en Oosterbeek) geldt een strikt uitnodigingsbeleid. Alleen op uitnodiging kan de herdenkingsbijeenkomst worden bezocht. Publiek zonder uitnodiging wordt gevraagd thuis te blijven en zal rondom de locatie worden geweerd. Tijdens de ingekorte ceremonies zullen er een beperkt aantal kransen worden gelegd, door onder andere ambassadeurs en burgemeesters.

Kleinere herdenkingen via live-stream

Bij kleinere herdenkingen legt alleen de burgemeester en/of bestuurslid van de organisatie een krans. De herdenkingen zullen via live-stream via onder andere Omroep Gelderland te zien zijn. Aankondigingen hierover in september op de site van Omroep Gelderland en op airborne-herdenkingen.nl.
Helaas zijn veel evenementen die op enigerlei wijze een verbinding hebben met de Slag om Arnhem dit jaar afgeblazen. Maar gelukkig zijn er nog wel (buiten)tentoonstellingen en kleinschalige bijeenkomsten. Ook de Bridge to Liberation gaat online op 18 september. De Bridge to Bridge Run en Airborne Freedom Trail vinden plaats in aangepaste vorm. De White Ribbon Mile staat wel op de kalender.
De Airborne gemeenten komen in de loop van augustus ieder met een overzicht van de herdenkingen en alle overige initiatieven in hun gemeente.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden