Volgens Stagemonitor zoektocht naar stages steeds lastiger

Foto: Pixabay

Meer dan 60% van de studenten heeft moeite met het vinden van het stage. Dit blijkt uit de Nationale Stagemonitor van StudentenBureau.

In 2018 gaf nog maar 48% van de stagiairs aan dat het lastig is om een stage te vinden, in 2017 was dit aantal al gestegen naar 52%.

Afstudeerstage het moeilikst

Studenten ondervonden vooral problemen bij het vinden van een afstudeerstage. In totaal gaf 67% van de afstudeerders aan dat ze het lastig vinden om een passende stage te vinden. Dat is in vergelijking met de 61% van de meewerk stagiairs. Zo geeft een afstudeerder aan: “Het vinden van een meewerkstage vond ik niet erg lastig. Maar ik heb het gevoel dat er weinig behoefte is aan iemand die een onderzoek komt uitvoeren. Hierdoor is het vinden van een afstudeerstage lastig.”

Ook regionale verschillen

Studenten in de regio’s Noord-Brabant en Noord-Holland hebben de meeste moeite met het vinden van een stage. In Noord-Brabant geeft bijna 72% van de studenten aan dat ze het lastig vinden om een stage te vinden. In Noord-Holland is dit ruim 68%.

Meest belangrijke factoren

Studenten geven aan dat de inhoud van de stageopdracht en de begeleiding de meest belangrijke factoren zijn bij het kiezen van een stage. De doorgroeimogelijkheden, de grootte van het bedrijf of het feit dat het bedrijf maatschappelijk verantwoord onderneemt tellen minder mee in het keuzeproces.

Stagevergoeding vaak probleem

Een grote reden waarbij een stageplek niet voldoet aan de wensen van een student is de minimale stagevergoeding. 49% van de studenten geven aan dat ze niet reageren op een stageplek als het bedrijf geen stagevergoeding aanbiedt. Zo geeft een student aan: “…erg lage stagevergoedingen, ondanks dat ook studenten vaste lasten hebben.” Op dit moment ontvangt 10% van de stagiairs geen stagevergoeding. Andere afknappers zijn reistijd en het niet duidelijk hebben van een visie.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden