Aangrijpende documentaire Wei eenmalig te zien bij Focus

Foto: Focus Filmtheater

Filmmaker Ruud Lenssen legde in de documentaire Wei het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vast. Je ziet wat dit voor een gezin betekent.

Het verborgen leed is zichtbaar en voelbaar.

Publieksfavoriet bij IDFA

De film is een succes in de bioscopen. Die ontving binnen een maand de Kristallen Film-status voor het behalen van meer dan 10.000 bioscoopbezoekers. Eerder ging de film in première op het prestigieuze documentairefestival IDFA en behoorde daar tot de top15 publieksfavorieten. In de aangrijpende documentaire Wei heeft filmmaker Ruud Lenssen het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vastgelegd. Je ziet het verborgen leed van mensen met dementie en hun mantelzorgers.
Op 18 februari is de film eenmalig te zien bij Focus Filmtheater.

Stille lijden van mantelzorgers

Wei toont de impact van dementie op een gezin. In zijn eentje filmde Ruud Lenssen (33) zijn ouders gedurende de laatste twee jaar dat zijn vader nog thuis kon wonen. Zijn werkwijze levert een zeer intieme film op, waarmee Lenssen de worsteling rondom dementie en mantelzorg bespreekbaar wil maken. Lenssen: “De angst, de onzekerheid, de schaamte, de frustratie, het zit allemaal in de film. Om het vaak stille lijden van mantelzorgers zichtbaar te maken wilde ik die pijn zo eerlijk mogelijk weergeven. Ons zorgstelsel zit zo in elkaar dat er een enorme druk ligt bij mantelzorgers. In de film zie je wat dit voor een gezin betekent.”

Houvast

De rode draad in Wei is het paradijsje dat vader Jac heeft gecreëerd. Voor hem is dat een hectare natuurgrond met paarden, kippen en moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen. Juist nu dat bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan. Moeder Ria ziet Jac’s achteruitgang met lede ogen aan. De zorgen voor haar man worden groter en ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven. Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid. Desondanks wil ze Jac thuis verzorgen, zo lang het kan. Maar terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij.

Nagesprek met filmmaker

Op 18 februari om 19.00 uur draait de documentaire Wei eenmalig bij Focus Filmtheater aan het Audrey Hepburnplein 1. Na de film is er een nagesprek met regisseur Ruud Lenssen.
Tickets en meer info via tickets.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden