Parels uit het Verre Oosten in het Kröller-Müller

Foto: Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum presenteert van 25 januari tot en met 27 april Parels uit het Verre Oosten. Dat is een selectie van rond de veertig hoogtepunten uit de collectie Chinese kunst. 

Parels uit het Verre Oosten is samengesteld in samenwerking met Universiteit Leiden en Rijksmuseum Amsterdam.

Passie voor Chinese kunst

Het Kröller-Müller Museum is vooral bekend om zijn grote collectie moderne kunst. Minder bekend is dat grondlegger Helene Kröller-Müller ook een passie had voor Chinese kunst, van blanc de Chine porselein tot kunstwerken uit vroege dynastieën als Tang (618-907) en Song (960-1279). Deze weinig getoonde maar zeer gevarieerde verzameling bevat naast vroege keramiek ook klein sculptuur in brons en steensoorten als jade en speksteen, en zelfs een aanzienlijke collectie schilderijen en werken op papier.

Blanc de Chine, Han, Tang en Song

Aanvankelijk verzamelde Helene Kröller-Müller vooral blanc de Chine porselein, wit porseleinen beelden en servies, dat in kleur aansluit bij haar Delfts aardewerk. Onder invloed van haar adviseur, H.P. Bremmer, begon ze de verzameling te verbreden met aardewerk uit de vroege dynastieën, Han (206 v.Chr.-220), Tang (618-907) en Song (960-1279).

Aanzienlijke bedragen

Dat het verzamelen bewust en met oog voor kwaliteit wordt gedaan blijkt uit de precieze beschrijvingen in Helenes aankoopboek, maar ook uit de aanzienlijke bedragen die betaald worden. Voor een ‘blanc de Chine-groepje’ of een ‘jade vaasje’ wordt tussen de fl. 25 en fl. 100 betaald. Maar veel vaker lopen de bedragen op van fl. 500 voor een ‘Chineesch potje grès met 2 konijnenoortjes’ tot wel fl. 8.000 voor een ‘groen jade schaal’.

Favorieten van Helene Kröller-Müller

In 1932 schreef Helene: “Met veel liefde en speurzin is de zeer kostbare en uitgebreide verzameling Chineesche kunstwerken … bij elkander gezocht op veilingen, in kelders en op zolders van de ‘rive gauche’ te Parijs.” Dat Helene haar Chinese objecten tot haar favorieten rekent, is onder andere te zien op foto’s van de huiskamer van de Kröllers. Daar werd al vroeg een prominente plaats gegeven aan wit porseleinen beeldjes en borden.
Kaarten zijn online te bestellen voor onder andere Parels uit het Verre Oosten van 27 januari tot en met 27 april.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden