HAN Solarboat officieel onthuld

Foto: Lex Eggink, Ralph Schmitz

Janneke Hoekstra onthulde officieel de testboot van het HAN Solarboat team op 18 december 2019. Zij nam die dag afscheid van de HAN als faculteitsdirecteur Techniek. De testboot is naar haar vernoemd, afgekort tot ‘JaHoe’.

Deze boot wordt ingezet om de verschillende nieuwe functies te testen, waarna vervolgens een nieuwe zonneboot wordt gebouwd.

Hydrofoil-technieken

Het HAN Solarboat team gaat op kleine schaal hydrofoil-technieken testen. Een systeem waarbij een of meerdere draagvleugels onder een vaartuig geplaatst worden. Wanneer de snelheid van het vaartuig toeneemt, duwen de vleugels het naar boven waardoor je als het ware op het water ‘zweeft’. Hierdoor heb je minder weerstand, kan je hogere snelheden halen en krijg je vleugels op het water.
Daarnaast kan, zonder vaarbewijs, het vliegen boven water worden ervaren. Teamleden en geïnteresseerden krijgen hiermee de kans om hun eerste ‘foiling’ beleving te ervaren.

Volledig elektrisch

De nieuwe HAN Solarboat wordt gebouwd door studenten van de HAN. Studenten kunnen hier door middel van een (afstudeer)stage meehelpen aan het volgende succes van de solarboat.
De testboot is,  in tegenstelling tot HAN Solarboat, niet uitgerust met zonnepanelen. maar vaart wel volledig elektrisch. Studenten hebben, ondersteund door QConcepts (organisatie voor accountancy, interim en advies; red.) meegewerkt aan de testboot. Zij waren dan ook enorm trots dat de boot officieel onthuld is door Janneke Hoekstra.

NK Zonnebootrace

Naast het testen van diverse nieuwe technieken ontwikkelt het team de komende periode een nieuwe HAN Solarboat. Doel is om in mei 2020 aan de start van het NK Zonnebootrace te verschijnen. Hiervoor worden momenteel de mallen ontworpen en nader ontwikkeld.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden