Intense concertreeks rondom Brahms, Britten en Bernstein

Foto: Sylvia Caradu

Van 18 januari tot en met 25 januari brengt Het Gelders Orkest een wervelend programma rondom de componisten Brahms, Britten en Bernstein. Onder leiding van dirigent Massimo Quarta en met één van de meest toonaangevende Europese virtuozen op fluit, Silvia Careddu.

Deze  intense concertreeks vindt plaats ook in Zutphen, Nijmegen en Enschede.

Brahmsspecialist

Dat Massimo Quarta de perfecte dirigent voor Brahms is, heeft hij de afgelopen jaren overtuigend bewezen. Nu leidt hij het orkest in Brahms’ eersteling, een werk waar de componist meer dan twintig jaar mee geworsteld heeft. Het resultaat mag er zijn. Bijna een uur lang samengebalde symfonische kracht. Het mondt uit in een weergaloze finale, met een grootse hymnische melodie die je niet gauw vergeet.
Diezelfde kracht, maar dan in een geheel ander idioom en sfeer, is terug te vinden in de ‘Four Sea Interludes’ uit Peter Grimes van Britten. Deze opera gaat over het harde bestaan in een negentiende-eeuws armoedig Engels vissersdorpje. Hier fungeren de tussenspelen als entr’actes, maar ook los in de concertzaal blijft de zeggingskracht van deze muziek onweerlegbaar.

Hommage voor fluit

Te midden van al deze symfonische muziek staat Bernsteins ‘Halil’, naar het Hebreeuwse woord voor fluit. Bernstein, zelf van Joodse afkomst, schreef deze indrukwekkende compositie voor fluit en orkest als hommage aan een Israëlische fluitist die als soldaat omkwam in de Jom Kippoer-oorlog van 1973. De intense fluitsolo zoekt zijn weg tussen de tonale en atonale klanken, als een contrast tussen een levenslustige jongeman en zijn tragische zinloze dood. Soliste is Silvia Careddu, eerste fluitiste van de Wiener Philharmoniker en één van de meest toonaangevende Europese virtuozen op fluit.

In Arnhem vinden de concerten plaats in Musis op zaterdag 25 januari 20.00 uur, vanaf € 20,00.
Voor meer informatie en het bestellen van kaarten zie www.hetgeldersorkest.nl.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden