Hoe is het om tussen je moeder en haar liefde voor God te staan?

Foto: Çigdem Yüksel

Voor de voorstelling God is een Moeder werden verhalen van religieuze moeders en hun homoseksuele kinderen verzameld uit de islamitische, katholieke, gereformeerde, protestantse, hindoeïstische en joodse gemeenschap. Een kwetsbare, liefdevolle en complexe ontmoeting.

Een fotoserie over de betrokken ouders en hun kinderen is te zien in Huis Oostpool, tijdens de speelperiode van de voorstelling God is een Moeder.

Diverse religieuze gemeenschappen

De levensverhalen van Azzini, Oral en Toksöz, én de verhalen van moeders en hun homoseksuele zonen en dochters in Nederland vormden het vertrekpunt. Omdat regisseur Marcus uiteindelijk zélf op het toneel staat, vroeg hij Adelheid Roosen mee te kijken bij de eindregie.
Marcus Azzini van Toneelgroep Oostpool, Nazmiye Oral van Adelheid+Zina en acteur Sidar Toksöz spelen de uiterst persoonlijke voorstelling God is een Moeder. Een zoektocht naar de ingewikkelde verhouding tussen moeders, hun kinderen en religie. Verbonden met deze verhalen over acceptatie, twijfel en verstoting vormen de eigen ervaringen van Marcus en Nazmiye het uitgangspunt voor de voorstelling. Samen verkennen ze de verhouding tussen eeuwenoude en nieuwe verhalen.

Goddelijke wereldbeelden

Religie en homoseksualiteit gaan vaak moeilijk samen. Dat weten religieuze moeders en hun gelovige homoseksuele kinderen als geen ander. Dus dook Adelheid+Zina voorafgaand aan het maken van God is een Moeder de wijken van ons land in. Ze sprokkelden levensverhalen vanuit de Biblebelt, via de joodse buurt in Antwerpen tot in de kathedraal van Arnhem, dwars door alle stadsdelen van Amsterdam. Moeders en kinderen uit islamitische, christelijke, joodse en hindoeïstische gemeenschappen deelden hun goddelijke wereldbeelden en liefdevolle of complexe relatie. Zina researcher Lauren Rissik zocht en vond moeders en kinderen. Fotograaf Çigdem Yüksel legde enkelen van hen vast op beeld. Deze fotoserie is te zien in een aantal theaters waar de voorstelling God is een Moeder speelt.

Voorstellingen en fotoserie

De toneelvoorstellingen van God is een Moeder spelen in Huis Oostpool op 4, 7, 8, 10 en 11 januari van 20.15 tot 23.00 uur. De kaarten kosten €14 voor studenten en €25 gewoon. De fotoserie is ook in Huis Oostpool te zien vanaf 4 tot en met 11 januari.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden