Geheim agenten in WO2 op de Veluwe: waargebeurde verhalen

Foto: GaHetNA, Fotocollectie Anefo Theo van Haren Noman

Akoesticum organiseert op 15 november een avondvullend programma over de geheim agenten op de Veluwe tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dit bijzondere programma vindt plaats in samenwerking met het Platform Militaire Historie Ede (PMHE) en National Intelligence Studies Association. Door middel van muziek, verhalen en een expositie komen de waargebeurde verhalen van de geheim agenten tijdens de Tweede Wereldoorlog tot leven.

Het programma

Captain King, Frans Hals, Martien. Drie schuilnamen van geheim agenten die in de Tweede Wereldoorlog op de Veluwe actief waren. Hoe heetten ze echt, wat deden ze precies, waar zaten ze verborgen, door wie werden ze geholpen?

Neem een kijkje in de werkwijze van de geheim agenten die in 1944/45 op de Veluwe actief waren en ontdek de verschillende materialen en gadgets die gebruikt werden tijdens operaties. Een deel van dit materiaal, waaronder de unieke S-Phone van het Cryptomuseum en enkele ‘escape aids’ zal tijdens de expositie te bezichtigen zijn.

In het kader van 75 jaar vrijheid

Ed van Seters van PMHE  zal daarnaast op zoek gaan naar het persoonlijke verhaal achter de spionnen en hun acties door middel van tafelgesprekken. Onder andere zijn dat met Gerard van Loenen en Victor van Haeren. Zij deden er jaren onderzoek naar, want beider vaders hebben voor een van die diensten gewerkt.

De lezingen wisselen zich af met muzikale intermezzo’s. Tijdens de pauze en na afloop is er ruimte om de expositie te bezichtigen en uitgebreid na te praten onder het genot van een borrel.

Wanneer, waar en de kosten

De voorstelling ‘Geheim Agenten op de Veluwe’ speelt op vrijdag 15 november van 19.00 uur – 21.30 uur. Inloop vanaf 18.30 uur). Locatie: Akousticum, Nieuwe Kazernelaan 2 D42 in Ede.

De kaarten kosten €9,50, incl. een drankje. Je kunt tickets kopen bij Akoesticum.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden