Herdenkingsvijfje geslagen op de de Ginkelse Heide

Foto: Koninklijke Nederlandse Munt

Zaterdag 21 september 2019 verichtten Market Garden veteraan Les Fuller en commandant der Strijdkrachten Rob Bauer de eerste ceremoniële muntslag van het Market Garden Vijfje.

De ceremonie vond plaats tijdens de Airborne Luchtlandingen en Herdenking op de Ginkelse Hei.

Herdenkingsmunt

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond, de grootste luchtlandingsoperatie uit de Nederlandse geschiedenis. De Koninklijke Nederlandse Munt heeft daarom een officiële herdenkingsmunt geslagen: het Market Garden Vijfje.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Koninklijke Nederlandse Munt

Muntslag door Tweede Wereldoorlog veteraan

Op het herdenkingsplein op de Ginkelse Heide vond op zaterdag 21 september, als onderdeel van ‘Airborne Luchtlandingen en Herdenking’, de ceremoniële Eerste Slag plaats van het Market Garden Vijfje. De slag is uitgevoerd door de heer Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten, en Engelse oorlogsveteraan de heer Les Fuller.

Gevangenschap Les Fuller

Veteraan Les Fuller zat bij het 3de Bataljon Parachute Regiment. Hij was één van de parachutisten die sprong tijdens Operatie Market Garden in 1944. Na een goede landing kwam hij nog grote obstakels tegen, die leidden tot het verlies van zijn rechterarm en gevangenschap in een kamp. De Koninklijke Nederlandse Munt heeft een korte documentaire gemaakt waarin Fuller zijn bijzondere verhaal vertelt.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden