Gelders Fiets Film Festival in Focus Filmtheater

Foto: www.slimschoononderweg.nl

Op vrijdag 20 september gaat het driedaagse Gelders Fiets Film Festival van start in Focus Filmtheater. Het  filmfestival toont de vele kanten van de fiets.

Dat gebeurt aan de hand van bijzondere verhalen, uiteenlopende sprekers en natuurlijk, veel (internationale) films.

Belang en plezier van fietsen

Het Gelders Fiets Film Festival laat zien hoe de fiets steden en dorpen kan veranderen. Elke festivaldag staat er een ander thema centraal, zoals ‘gewoon en bijzonder’, ‘empowerment’ en ‘plezier’. Te zien zijn diverse films die het belang en plezier van fietsen wereldwijd in kaart brengen. Inspirerende sprekers, zoals fietsprofessor Marco te Brömmelstroet, voormalig wielrenners Maarten Ducrot en Maarten Tjallingii en  wielerfanaat Eric Corton leiden de films in.

Naast dit alles is er op zondagmiddag een ‘Fiets Feest’ ‘voor jong en oud op het Marktplein. Ook is er een Arnhem ‘Ride’, waarin een deel uit een etappe van de Giro d’Italia (2006) gefietst wordt.

Festival als ‘eyeopener’

Eric Corton over het festival: “Ik geloof dat dit festival een absolute eye-opener kan zijn als het gaat om de voordelen die de fiets je kan geven. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar zeker ook voor je eigen gezondheid. Ik heb er zelf ongelooflijk veel plezier in en fiets bijna elke dag. Ik hoop dan ook dat het Gelders Fiets Film Festival mensen zal inspireren om ook vaker de fiets te pakken.”

Fiets in de hoofdrol in 6 films

In drie dagen zijn er zes films te zien, iedere dag twee. Op vrijdag trapt het festival af met de première van ‘Het Zwaarste Verzet’. Deze film laat zien hoe je de fiets kan gebruiken als middel om je grenzen te verleggen. Daarna speelt de film ‘Why We Cycle’, over de unieke maar doodnormale manier van leven met de fiets in Nederland. Zaterdag 21 september opent met ‘Afghan Cycles’, waarin Afghaanse vrouwen de fiets gebruiken als middel om hun leven te verbeteren, op zoek naar vrijheid, zelfstandigheid en emancipatie. De tweede film van deze avond is ‘Motherload’. Deze film vertelt de ontluikende wereldwijde fietscultuur aan de hand van het levensverhaal van een jonge Amerikaanse moeder.

Gratis korte films en ‘social ride’

Gedurende de gehele zaterdagavond zijn bovendien gratis korte films van Go Short te bewonderen in de open lucht op het dak van Focus Filmtheater. Zondag is er ‘s middags een kinderprogramma. Vanaf 16.00 uur is het programma weer voor iedereen. Het begint met een ‘social ride’ samen met Tjallingii en wielerfanaat Eric Corton, afgesloten met een zaalgesprek tussen Tjallingii en Corton. Als laatste film van het festival is de documentaire ‘Wonderful Losers, a Different World’ te zien. Die behandelt de rol van knechten in het peloton.

Zondag Fiets Feest voor kinderen

Maarten Tjallingii organiseert op zondag 22 september van 12:00 tot 16:00 uur een ‘Fiets Feest’ op het Marktplein speciaal voor kinderen tot 12 jaar. Een middag vol leuke fietsactiviteiten, met onder andere een Bike Experience Plein, BMX Show, Loopfietsenparcours voor de allerkleinsten en een Dikke Banden Race. Aan het einde van  de middag kunnenn kinderen lokale wielertalenten van RETO interviewen tijdens een kinderpersconferentie in Focus Filmtheater. Aansluitend is de kinderfietsfilm ‘Allez, Eddy!’ te zien. Het kinderprogramma staat in het teken van het thema vrijheid tijdens de herdenking van de Slag om Arnhem.

Heel Gelderland Fietst

Het Gelders Fiets Film Festival is een initiatief van ‘Heel Gelderland Fietst’, een campagne van de Provincie Gelderland, in samenwerking met Focus Filmtheater, FietsLab Gelderland, Sportbedrijf Arnhem en RETO Arnhem. Het doel van de ‘Heel Gelderland Fietst’ campagne is om met inspirerende evenementen en innovatieve projecten meer mensen  op de fiets te krijgen.

Voor meer informatie over het festival en het programma, zie: www.focusarnhem.nl/special/gelders-fiets-film-festival. Tickets zijn vooraf online verkrijgbaar via focusarnhem.nl voor een sterk gereduceerd tarief van €5,-.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden