B&w organiseren herinneringsmaaltijd voor organisatoren

Foto: Gemeente Arnhem

Het Arnhemse college van B&W organiseerde op 1 september de eerste herinneringsmaaltijd voor alle initiatiefnemers van alle andere herinneringsmaaltijden die in september plaatsvinden.

De maaltijden vinden plaats in het kader van de herdenking 75 jaar Slag om Arnhem.

Aftrap

Burgemeester Ahmed Marcouch en stadsdichter Jesse Laport verzorgden de aftrap met een voordracht uit het gedicht van Laport. De dichter schreef het gedicht speciaal voor de herdenking van 75 jaar Slag om Arnhem. Zo’n negentig Arnhemmers zaten aan tafel. Onder hen waren de organisatoren van de maaltijden, het college van b&w en leden van de Arnhemse gemeenteraad.

Verhalen uit 2300 monden

Deze maaltijd was de eerste van een reeks van vijftig herinneringsmaaltijden. De maaltijden worden de hele maand september in 24 Arnhemse buurten en wijken georganiseerd. Ongeveer 2300 Arnhemmers van alle leeftijden en culturen doen mee. Ze gaan tijdens de maaltijden in gesprek over de Slag om Arnhem en delen verhalen met elkaar. De verhalen gaan over de veldslag zelf, de veteranen en slachtoffers, de evacuatie van Arnhem en de gevolgen van het mislukken van de Slag om Arnhem voor de rest van Nederland. Maar ook onderwerpen als oorlog, vrijheid en vluchten toen en nu komen aan de orde.

Bewoners koken zelf

De maaltijden worden georganiseerd door en voor inwoners. De gemeente ondersteunt de maaltijden met een bedrag van € 400 per maaltijd en een toolkit om de maaltijd aan te kleden. In heel Arnhem heeft de Slag om Arnhem diepe sporen nagelaten. Bewoners van wijken, buurten en straten hebben een herinnering, een verhaal uit die periode. Door de jaren heen zijn er verhalen bijgekomen van nieuwe wijkbewoners, uit andere steden, uit andere landen, uit andere culturen. die moesten vluchten voor oorlogsgeweld. Samen eten in een bekende omgeving kan aanleiding zijn voor bijzondere ontmoetingen tussen verschillende culturen maar ook tussen jong en oud. Volg met #AirborneMaaltijd alle maaltijden via social media.

Nieuwe manieren van herdenken

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Slag om Arnhem plaatsvond. Arnhem wil deze geschiedenis levend houden. De herinneringsmaaltijden zijn één van de nieuwe vormen van hoe de stad bij de Slag om Arnhem stil staat. De stad kleurt de hele maand september maroon rood. Zo wordt onder andere de John Frostbrug, de brug die een brug te ver bleek, rood aangelicht. Ook zijn er op diverse plekken in Arnhem krijtgraffiti ’s aangebracht. Deze krijtteksten vertellen het verhaal dat op die locatie tijdens of na de Slag om Arnhem plaatsvond. Lees de verhalen over alle locaties.

Voor het programma alle activiteiten en events zie www.airborne-arnhem.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen