Oscarwinnaar Vice met inleiding van Willem Post bij Focus

Foto: Greig Fraser / Annapurna Pictures

Zondag 3 maart om 15:30 uur verzorgt Amerika-deskundige Willem Post een inleiding bij de politieke speelfilm Vice in Focus Filmtheater.

Morgen, donderdag 28 februari gaat Vice in première. In deze film schetst regisseur/scenarioschrijver Adam McKay een vilein portret van Dick Cheney die onder George W. Bush uitgroeide tot een van de meest invloedrijke vice-presidenten ooit. Acteur Christian Bale won daarmee de Oscar voor de beste mannelijke hoofdrol.Amerika-deskundige, historicus en publicist Willem Post, groot fan van de film, houdt bij de voorstelling op zondag 3 maart om 15:30 uur in Focus Filmtheater een inleiding.

Ware gebeurtenissen

In 2000 vroeg presidentskandidaat George W. Bush aan Dick Cheney of hij beschikbaar was voor het vicepresidentschap. Cheney, op dat moment CEO van een multinational, zag zijn kans schoon: toen Bush gekozen werd, kon hij veel invloed uit kon oefenen op de politiek relatief onervaren president. In het op ware gebeurtenissen gebaseerde en door regisseur Adam McKay zelfgeschreven Vice bestaat er weinig twijfel over wie werkelijk de touwtjes in handen had in the Bush Administration.

Van satire tot slapstick

Vice bedient zich van verschillende stijlen en genres: van bijtende satire en regelrechte slapstick tot serieuze biografie en politieke documentaire. Constante factor is het acteergeweld van een supercast met onder meer de onherkenbare Christian Bale, Amy Adams als zijn ambitieuze vrouw Lynne, Steve Carell als een gluiperige Donald Rumsfeld en Sam Rockwell als George W. Bush.

Amerika-deskundige Willem Post

Op zondag 3 maart om 15:30 leidt Amerika-deskundige, historicus en publicist Willem Post de film in. Post studeerde Amerikaanse geschiedenis en internationale betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Leiden. Sinds mei 2007 is hij als senior visiting fellow Amerikaanse politiek, in het bijzonder het Amerikaanse presidentschap en de buitenlandse- en veiligheidspolitiek, verbonden aan Instituut Clingendael. Daarnaast verzorgt Post ook colleges voor het Instituut Defensie Leergangen (IDL).

Sinds midden jaren tachtig is Post Amerika-commentator/deskundige voor een groot aantal media. Eind jaren tachtig was hij medewerker van de buitenlandredactie van Het Parool en non-fictie boekrecensent. In 1996 was hij de eerste televisie-deskundige die een vast contract kreeg. (van AVRO, KRO en NCRV voor de actualiteitenprogramma’s Netwerk en KRO’s Ontbijttelevisie). Hij schreef columns voor onder meer het Financieel Dagblad. De laatste jaren is hij vooral actief in allerlei NOS-programma’s zoals het NOS Radio 1 Journaal, en Een Vandaag, de TROS Nieuwsshow en Vandaag de Dag televisie van WNL. Hij geeft ook regelmatig commentaar voor de Australische public radio en BBC the World-PRI.

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden