Arnhem plasticvrij? Let’s safe plastic!

Foto: Arnhem Nieuws

Afgelopen vrijdag vond de aftrap plaats van de campagne Arnhem Plasticvrij? Dat gebeurde in Rozet, middels de feestelijke opening van de tentoonstelling Out to Sea? The plastic garbage project.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp verrichte de officiële opening van de tentoonstelling. Ze begon met een toelichting op de campagne en haar initiatiefnemers: de gemeente Arnhem, De Groene Vos, Rozet en de Lions club. “De komende weken staat Arnhem in het teken van het plastic probleem. Als je ziet hoeveel plastic er bij het afval terechtkomt, is dat best om te schrikken. Je moet dus bewuste keuzes maken om er wat aan te doen. Iedereen kan een bijdrage leveren, ook in je dagelijkse boodschappen.”

Sinds in Arnhem het plastic gescheiden wordt, is het beter zichtbaar hoeveel plastic afval er is, aldus Bouwkamp. “We hebben de discussie gehad over wel of geen plastic tasjes. Inmiddels zijn we er aan gewend. Nu nemen we zelf een tas mee naar de winkel.”

Colbertje van hergebruikt plastic

“Onlangs bezocht ik een bijeenkomst over onze oceanen, die zorgen voor de helft van onze CO2 en zuurstof! Jongeren maken zich terecht zorgen over de Arnhem Plasticvrijhoeveelheid plastic in de oceanen. Ook de scholieren die nu protesteren in Den Haag maken zich zorgen over hun toekomst. Ik hoop dat we naar ze gaan luisteren. Een paar jaar geleden werden we wakker geschud over de situatie van het plastic in de oceanen door de scholier Bojan Slat. Hij bedacht het Ocean Clean up project om de plastic soep in de oceanen op te ruimen. Laten we, net als hij, blijven dromen! Niet denken in problemen maar in oplossingen en alternatieven. Er zal op dat gebied van alles te horen en te zien zijn in Arnhem de komende weken.”

Bouwkamp droeg tijdens de opening een colbertje van hergebruikt plastic, een ontwerp van Mirte Engelhard. De ontwerpster liet tijdens de speeches achter op het podium de mogelijkheden van hergebruik van plastic zien. “Ik wil laten zien dat we anders met afvalstoffen kunnen omgaan, aldus Engelhard.” Met de creativiteit die in Arnhem aanwezig is, kunnen daar hele mooie dingen uitkomen, stelde Bouwkamp.

Positieve kant van plastic

Jan Schreur, voorzitter van De Groene Vos, stond aan de wieg van de tentoonstelling. “Ik zag de tentoonstelling twee jaar geleden in het Valkhof in Nijmegen en dacht meteen: die moeten we naar Arnhem halen! Deze tentoonstelling, oorspronkelijk afkomstig uit de VS, reist sinds 2012 de wereld over. Ik ben ontzettend Arnhem Plasticvrijblij dat we samen met de gemeente Arnhem en Rozet dit hier hebben kunnen verwezenlijken.”

Schreur benadrukt dat er ook heel goede toepassingen van plastic zijn. “Daarom moeten we de discussie over plastic stimuleren en zoeken naar de waardevolle toepassingen. En tegelijk de strijd aangaan tegen het wegwerpplastic. Daarbij denk ik niet alleen aan al het zichtbare plastic dat we weggooien, maar ook aan het onzichtbare plastic: de micro en nanoplastics die gebruikt worden in cosmetica en slijpsel van autobanden. De verspreiding daarvan is gigantisch: ze komen in de bodem, de lucht en het water terecht. En ook in onze voedselketen. Dat is een slopende aantasting van de volksgezondheid en de biodiversiteit.”

250 miljard kilo plastic per jaar

Daar sloot Bram Peters, directeur van Save Plastics zich van harte bij aan. “Plastic heeft heel veel positieve kanten. Het is mooi, licht en praktisch. Hoe fijn is Tupperware! Maar er wordt zo ontzettend veel van geproduceerd: maar liefst 250 miljard kilo wereldwijd per jaar. En daarvan wordt maar 9 procent gerecyceld! Er is dus nog zoveel mogelijk.”

Arnhem PlasticvrijZijn bedrijf recycled onder meer landbouwplastic, dat wordt gebruikt als grondstof voor lantaarnpalen en kunststof blokken. “Die blokken werden bijvoorbeeld gebruikt bij de bouw van de Westerscheldetunnel. Toen die na tien jaar klaar was, konden de blokken hergebruikt worden voor andere projecten.”

Peters wil toe naar een volledig circulaire productie van plastic. “Daarvoor hebben we de coöperatie Plastic Fantastic opgericht. Daarmee willen we burgers betrekken bij projecten in hun regio, bijvoorbeeld een serie plastic lantaarnpalen. Ik denk dat het werkt als het duidelijk is voor mensen waar ze hun huishoudplastic voor verzamelen.”

Als wij een lichtmast maken van 100 kilo, is er 100 kilo minder plastic afval. In 2017 hebben we een miljoen kilo plastic gered van de verbranding We willen toe naar 2,5 miljoen kilo per jaar. Daarom zijn we bezig met het ontwerp van een plastic kantoor en verplaatsbare plastic huizen. Ik zie geen afval, maar mogelijkheden! Lets safe plastic!”

Tentoonstelling en activiteiten

De tentoonstelling Out to Sea? The plastic garbage project is te zien tot en met 10 april in Rozet. Voor alle informatie over de activiteiten in Arnhem de komende weken in het kader van Arnhem Plasticvrij? klik hier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen