Burgers Zoo schenkt zelf gekweekte koralen aan Britse dierentuinen

Foto: Burgers Zoo

Woensdag 23 januari 2019 vertrekken meer dan 300 zelf gekweekte koralen, zeeanemonen en koraalvissen naar Engeland. Burgers’ Zoo schenkt deze koralen en vissen uit eigen kweek aan London Aquarium en Chester Zoo.

Dankzij het Arnhemse kweeksucces is het tropisch koraalrifaquarium van Burgers’ Zoo al jaren hofleverancier van koralen aan Europese collega-aquaria.
De basis van een koraalrif wordt gevormd door steenkoralen die hun naam danken aan een stevig kalkachtig skelet. London Aquarium richt een speciaal bassin in voor de opbouw van een levend koraalrif. Het Londense koraalrif wordt dankzij het transport van woensdag 23 januari 2019 opgebouwd met 170 steenkoralen en 90 zachte koralen die in Arnhem gekweekt zijn. Ook Chester Zoo ontvangt uit dit transport naar Engeland nog circa 10 koralen en 10 zeeanemonen van Burgers’ Zoo.

Oogst van het eigen koraalrif

Meer dan negentig procent van de koralen zijn geoogst van het levende koraalrif voor de schermen van Burgers’ Ocean. De overige tien procent zijn achter de schermen van de Ocean gekweekt. Bioloog Max Janse: We zijn heel trots dat ons koraalrif zo hard groeit, dat we genoodzaakt zijn om met enige regelmaat koralen ‘te snoeien’. Als koralen te dicht tegen elkaar aan groeien gaan ze ‘ruziën’ en elkaar negatief beïnvloeden. Bovendien is het voor de toekomst een heel belangrijke ontwikkeling dat we dankzij onze eigen succesvolle kweek diverse Europese collega-aquaria koraalkolonies kunnen schenken.”

Het grootste levende koraalrif van Europa

Burgers’ Ocean is een tropisch koraalrifaquarium gevuld met acht miljoen liter water. Een belangrijk onderdeel van het Arnhemse aquarium is het levende koraalrif in een bassin van 750.000 liter water. Dit Arnhemse levende koraalrif is het grootste van alle publieksaquaria in Europa. Wereldwijd bestaat er slechts één levend koraalrif in aquaria dat groter is. Dat bevindt zich in het Australische Townsville.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden