‘Als ik mijn foto’s terugzie waan ik mij aan de andere kant van de wereld!’

Foto: Burgers Zoo

Burgers Zoo zet (amateur)fotografen onder de vaste bezoekers in de spotlights. Zij posten hun dierenfoto’s regelmatig op onze social media, zoals Facebook en Instagram.

Niet zelden zitten daar ware juweeltjes tussen! Wie zijn deze fotografen? En wat vinden ze zo inspirerend aan Burgers’ Zoo om in ons park foto’s te komen maken? In deze vierde editie stelt Burgers Zoo dierfotografe Jolanda van de Logt voor.

Even voorstellen

Jolanda van de Logt (54) uit Wijchen komt zeker eens in de twee weken naar Burgers Zoo, misschien wel vaker zelfs. Samen met haar man Felix kent ze het park op haar duimpje. De liefde voor dieren en natuur zien we overal terug in hun hobby’s naast fotograferen. Zo is Felix een echte vogelliefhebber en heeft hij thuis diverse bijzondere soorten. Samen kijken ze graag naar natuurdocumentaires op de BBC en Jolanda raakte geïnspireerd door de vele prachtige dierenfoto’s op Zoom.nl. Felix speelt daarnaast accordeon en beiden wandelen graag in de natuur in de omgeving van hun woonplaats. Net over de provinciegrens met Brabant ligt bijvoorbeeld het prachtige natuurgebied Keent waar ze graag komen. Hier lopen onder andere Schotse Hooglanders, Taurus koeien en wilde paarden. En natuurlijk gaat altijd het fototoestel mee als ze op pad gaan! Jolanda vult aan dat zij zelf ook veel wandelt rond het Wijchens Meer, waar ze met name graag zwanen fotografeert. Jolanda reageert dan ook zeer enthousiast wanneer ze hoort dat ze met dierverzorger Yuma de aardvarkens mag voeren in hun verblijf in de Bush. Vanzelfsprekend maakt ze een hele serie foto’s van deze bijzondere dieren!

Portret Jolanda (1)

Wat houd jou bezig in het dagelijks leven?

Jolanda heeft jarenlang de administratie verzorgd voor een overkoepelend orgaan dat alle dorpshuizen in Gelderland aanstuurt. Toen deze organisatie  ging verhuizen naar een locatie op ruim twee uur afstand van Wijchen, is Jolanda gestopt bij dit bedrijf. Sindsdien is ze huisvrouw en heeft ze veel tijd voor haar hobby fotografie. Haar hart ligt bij natuurfotografie, maar ze maakt ook regelmatig familie- en gezinsportretten. Na het avontuur bij de aardvarkens gaan we na een kop koffie op weg naar de halsbandpekari’s in de Desert, waar dierverzorger Dennis wat gedragsverrijking voor deze schrandere varkentjes heeft voorbereid. Ook hier wordt enthousiast gefotografeerd! Jolanda is zichtbaar in haar element en geniet van deze bijzondere mogelijkheden.

Tijgers Jolanda van de Logt

Wat siert Burgers’ Zoo volgens jou?

Gevraagd naar wat Jolanda zo bijzonder vindt aan Burgers’ Zoo als fotografielocatie, geeft ze aan dat het heel weersonafhankelijk is – “Je kunt altijd naar binnen, waar heel veel te zien is” – en dat de ecodisplays haar erg aanspreken, zoals de Bush, Desert, Ocean en Mangrove. “Je waant je daar echt even in een andere wereld.” Jolanda vindt Burgers’ Zoo een mooi groot park waar je veel dieren kunt bekijken in mooie grote verblijven die zoveel mogelijk de natuurlijke leefomgeving van deze dieren nabootsen. “Dit dierenpark geeft je de gelegenheid om kennis te maken met dieren die je anders waarschijnlijk nooit gezien zou hebben. Door deze dieren te leren kennen, krijg je respect voor deze dieren en zie je waarom het zo belangrijk is dat deze dieren blijven voortbestaan. Ook is er een grote diversiteit aan planten en bloemen in allerlei kleuren en geuren, die je niet in ons land aantreft.”

Met welke apparatuur fotografeer jij?

Jolanda fotografeert met een Canon Eos 6D full-frame spiegelreflexcamera met diverse lenzen, zoals 24-105 mm, 70-300 mm en 100-400 mm. Bovendien heeft ze een extender. Jolanda geeft aan dat Canon 6D ook bij weinig licht toch goede foto’s maakt. Ze vindt het lastig om concrete voorbeelden te geven van dierenfoto’s die ze in Burgers’ Zoo heeft gemaakt waar ze erg enthousiast over is. Ze heeft namelijk zoveel foto’s gemaakt, dat de keuze lastig is! Van de gorilla’s, tijgers en suikervogels heeft ze in ieder geval enkele prachtige foto’s gemaakt die er toch wel uitspringen.

Tot slot gaan we na de pekari’s nog op weg naar de ringstaartmaki’s en zwarte maki’s, die Jolanda samen met dierverzorgster Anke in hun verblijf mag voeren. Ook dit is een erg bijzondere ervaring, waar Jolanda volop van geniet. We bedanken Jolanda voor haar tijd en enthousiasme en hopen dat zij nog lang haar mooie dierenfoto’s op onze social media wil blijven delen!

Zeven gouden tips van Jolanda van de Logt

1. Blijf regelmatig even staan en kijk zeker ook achterom. Neem vooral rustig de tijd.
2. Gebruik geen flitser. Vaak krijgen foto’s daardoor een onnatuurlijke uitstraling en vaak zijn ze overbelicht.
3. Kijk terwijl je van het ene naar het andere dierenverblijf buiten loopt eens goed om je heen, want ook buiten staan veel bijzondere planten.
4. Zak eens door je knieën, zo krijg je een ander perspectief.
5. Maak veel foto’s en selecteer thuis de mooiste. De rest kun je immers toch weggooien.
6. Als je een foto hebt gemaakt, zet dan eens een paar passen naar links of rechts en maak de foto dan nogmaals (als dat op die locatie kan uiteraard).
7. Fotografeer met je hart!

Nieuwsgierig geworden naar de foto’s van Jolanda? Bekijk dan haar Instagram-account.

Bron: Burgers'Zoo

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden