Ingrid van Dijk: “Bij bloemen en planten zit de schoonheid hem in de details’

Foto:

Onder onze vaste bezoekers ontdekken we steeds vaker uitstekende (amateur)fotografen. Zij posten hun dierenfoto’s regelmatig op onze social media, zoals Facebook en Instagram. Niet zelden zitten daar ware juweeltjes tussen! Wie zijn deze fotografen? En wat vinden ze zo inspirerend aan Burgers’ Zoo om in ons park foto’s te komen maken? In deze derde editie stellen we dierfotografe Ingrid van Dijk-van Gerwen voor.

Even voorstellen!

Ingrid van Dijk-van Gerwen (30) uit Eindhoven bezoekt ons park altijd samen met haar man Niels van Dijk (31). Ze hebben elkaar zestien jaar geleden bij een dansschool in Eindhoven leren kennen. Ingrid is opgegroeid in Eindhoven, terwijl Niels uit het nabij gelegen Son en Breugel komt. Ingrid vindt het een mooie uitdaging om de bloemen en planten in de Bush, maar ook in de Desert en de Mangrove op de gevoelige plaat vast te leggen, terwijl Niels juist voor de dieren gaat. Beiden werken in de zorg, waarbij Ingrid zich heeft gespecialiseerd als begeleidster in de multimediagroep als dagbesteding voor meervoudig gehandicapten. Hierdoor heeft ze eigenlijk van haar hobby haar werk weten te maken.

Portret Ingrid

Waar komt jouw voorliefde voor bloemen en planten vandaan?

Terwijl we kennismaken onder het genot van een warme kop koffie in de Bush, krijgt de camera even rustig de tijd om te acclimatiseren aan de hoge luchtvochtigheid. Gevraagd naar haar voorliefde om juist bloemen en planten te fotograferen, antwoordt Ingrid dat ze de vele details van bijvoorbeeld bloemen vaak zo mooi vindt. De verschillende groeifases van een ontluikende bloem, het minuscule stampertje, de meeldraden en natuurlijk de vaak verrassende details die specifiek zijn voor elke soort. Met name ’s ochtends liggen er vaak nog waterdruppels op de bloemen, wat op de foto een prachtig detail kan zijn om naar voren te halen. Des te leuker is het dan ook dat hoofd plantverzorging Bart-Jan hen een persoonlijke rondleiding door de Bush geeft! Met veel passie vertelt Bart-Jan wat verschillende bijzondere plantensoorten in dit overdekte tropische regenwoud zo fascinerend maakt. Ingrid en Niels, die het park allebei erg goed kennen, zijn toch aangenaam verrast door alle nieuwe informatie die ze via Bart-Jan over de planten te weten komen! 

Ingrid van Dijk bloem

Hoe is jouw ambitie voor fotografie begonnen?

Ingrid is ongeveer vijf jaar intensief aan het fotograferen. Daarvoor vond ze dat zeker ook interessant, maar was ze er nog iets minder serieus mee bezig. Ze heeft in Eindhoven een fotografiecursus gevolgd, waar je veel praktische tips meekrijgt, zoals het kiezen van de composities en de juiste instellingen voor je camera. Tegenwoordig fotografeert Ingrid met een Nikon D750 camera met een 28-300 mm lens of een 150-600 lens. De keuze voor Nikon was voor Ingrid en Niels een heel persoonlijke: zij vinden de kleuren van Nikon meer natuurgetrouw dan van bijvoorbeeld Canon. Ze benadrukken echter dat dit echt een kwestie van smaak is en dat iemand anders misschien juist weer zweert bij Canon of een ander merk. Ingrid fotografeert dit jaar iedere dag, omdat ze met een 365-dagenproject bezig is en zich hierdoor nog meer bezighoudt met fotograferen. Hierdoor wordt ze elke dag uitgedaagd om een foto te maken, zodat ze nog creatiever wordt in het fotograferen. 

Wat maakt Burgers’ Zoo voor jou zo bijzonder?

We gaan op weg naar de panters en tijgers, waar dierverzorger Theo Ingrid en Niels een kijkje achter de schermen geeft. En dan is zo’n tijger van dichtbij toch bijzonder indrukwekkend, zeker als hij zijn machtige brul laat horen! Gevraagd naar wat Burgers’ Zoo zo bijzonder voor hen maakt, antwoordt Ingrid dat ons park erg weersonafhankelijk is. Bovendien waan je je in de Bush of de Desert echt even midden in de natuur en krijg je helemaal niet het gevoel dat je in een hal rondloopt. Je kunt heel makkelijk foto’s maken, waarop het echt lijkt alsof je ergens in een ver land in het oerwoud bent geweest. Bovendien word je telkens weer verrast, hoe vaak je ook in de ecodisplays komt. Je weet nooit van tevoren wat je te zien krijgt.

Onder de indruk van de tijgers en panters gaan we na een korte koffiepauze op weg naar de Mangrove, waar de zeekoeien vlak voor de ruit tarwekorrels krijgen. Daar zijn ze gek op! Ingrid en Niels krijgen dus volop de gelegenheid om deze bijzondere zoogdieren in hun element te fotograferen: rustig etend onderwater. 

Pas je het fotograferen ook toe bij andere hobby’s?

Naast fotograferen en stijldansen hebben Ingrid en Niels nog meer hobby’s. Zo gaan ze graag dagjes uit en ook de vakanties worden mede geselecteerd op de mogelijkheden om op de bestemming mooie foto’s te kunnen maken. Zo hebben ze de afgelopen jaren met veel plezier onder andere Berlijn, Valencia, Boedapest, Praag, Sardinië en Barcelona bezocht. Uiteraard zijn ze met honderden kleurrijke foto’s thuisgekomen na elke vakantie!

We bedanken Ingrid en Niels voor hun tijd en enthousiasme en hopen dat zij nog lang hun mooie dieren- en plantenfoto’s op onze social media willen blijven delen! 

Vier gouden tips van Ingrid van Dijk

1. Geef je ogen goed de kost. Kijk ook in de kleine hoekjes en neem vooral ook de tijd. Vaak als een aantal mensen ergens naar staan te kijken, is daar ook iets bijzonders te zien.
2. Ingrid zet haar camera altijd in de A-stand. Hiermee stel je het diafragma in, waardoor je scherpte/diepte in je foto bepaalt; de camera regelt daarbij de rest voor je.
3. ’s Ochtends is de Bush voor fotografen op zijn mooist. Het is er dan meestal rustig, waardoor je meer dieren kunt spotten. Daarnaast is de lichtinval vooral in de zomermaanden vroeg in de ochtend het mooist.
4. Vooral in de ecodisplays (zoals Bush, Desert, Ocean, Mangrove) kun je de natuurbeleving goed in foto’s tot uiting brengen. Kies je standpunt zodanig dat de foto ook ergens midden in de wildernis gemaakt had kunnen zijn.

Nieuwsgierig geworden naar Ingrids foto’s? Bekijk dan haar Instagram-account!

Bron: Burgers'Zoo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen