De nep-vogelpoepjes van Belize

Foto:

Burgers’ Zoo onderhoudt in het noorden van Belize al meer dan 28 jaar een groot natuurgebied met tropisch bos, lagunes en mangroves. Omdat afgelopen juli Burgers’ Mangrove, een afspiegeling van de mangrovebossen in Belize, werd geopend, gaat het deze keer over een soort die u ook in de mangrovehal kunt zien. Het verhaal van deze soort heeft wel iets weg van het sprookje van het lelijke eendje, maar dan nog veel extremer!  

Karakteristieke vlinder

De thoaspage is een werkelijk prachtige geel-zwarte vlinder met een spanwijdte tot zestien centimeter. Zoals typerend voor pages heeft hij twee uitgerekte ‘staartjes’ aan de achtervleugels. Hij laat zich bovendien, met name als hij nectar drinkt, heel goed bekijken en fotograferen. Terwijl de meeste vlindersoorten in Burgers’ Mangrove namelijk bij het rusten meteen de vleugels dichtklappen, houden pages ze open of fladderen er een beetje mee. Zo kunt u de mooie bovenkant van zijn vleugels nog beter bestuderen! Ook het lijfje van deze vlinder ziet er werkelijk prachtig uit, crèmekleurig wit waardoor de donkere facetogen en antennes nog beter afsteken.

Wat een rups!

Maar elke vlinder begint zijn leven nadat hij uit het eitje is gekomen eerst als rups! En de rupsen van de thoaspage zijn toch wel heel speciaal. Vooral de jongere rupsen lijken enorm op een vogelpoepje. Dat ziet er best onsmakelijk uit; en dat is natuurlijk ook precies de bedoeling! Terwijl diverse rupsensoorten camouflagekleuren gebruiken om door roofdieren over het hoofd te worden gezien, mag het thoaspage-rupsje best worden gezien! Want wie wil er nu een vogeldrolletje opeten? Als pop heeft deze vlindersoort wel weer een goede camouflage en kan volledig opgaan in de omgeving: de pop lijkt namelijk sprekend op een klein, bruin takje.

20170705_170841

Peper en citroen

Tot de rups zich verpopt, verorbert ze heel veel blad. Planten uit de wijnruitfamilie, zoals citroengewassen, vindt ze heel lekker. Maar ook planten uit de peperfamilie. Deze laatste was ook het ‘slachtoffer’ van onze thoaspage-rupsjes in Burgers’ Mangrove. Al kort na de opening zat het peperplantje onder de rupsen. Bijzonder is dat diverse plantensoorten hun eigen natuurlijke afweer hebben ontwikkeld tegen vraat door rupsen. Ze maken stoffen aan, waardoor de rupsen ze niet lekker meer vinden. Inmiddels staat het getergde plantje er dan ook weer heel mooi bij. Totdat de plant ophoudt om afweerstoffen aan te maken, want dan zullen de vlinders opnieuw hun eitjes erop leggen en de hele cyclus begint weer van voor af aan.

Een tip voor bezoekers: kleine kaartjes in de waardplanten maken onze bezoekers erop attent dat er eitjes, rupsen en/of poppen te vinden zijn van verschillende vlinders! 

Bron: Burgers'Zoo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen