Beroep dierverzorger!

Foto:

In Burgers’ Zoo werken 54 dierverzorgers. Voor de meesten is het een vaste baan en ze zijn ook al een aantal jaren in vaste dienst. Daarnaast zijn er echter ook nog vakantiewerkers, weekendhulpen en stagiairs. Ook zij hebben een vakrelevante opleiding afgesloten of zijn daar mee bezig.

Specialisatie

De dierverzorgers van Burgers’ Zoo werken allemaal op een bepaalde dierafdeling binnen het park, bijvoorbeeld de Safari of de Ocean. Zo worden ze in de loop der tijd echte specialisten voor bepaalde diergroepen! De dierverzorgers moeten zeker veel verstand van ‘hun’ diersoorten hebben. Ze houden bijvoorbeeld in de gaten of er geen rangordeproblemen ontstaan bij dieren die in groepen leven. En ze moeten het meteen doorhebben als een dier niet honderd procent gezond is of niet lekker ‘in zijn vel zit’.

Verantwoordelijkheid

Als dierverzorger ben je verantwoordelijk voor het welzijn van de dieren in al zijn aspecten. Het bereiden van voer en het voeren van de dieren behoort tot de hoofdtaken. In Burgers’ Zoo is er een centrale voederkeuken waar het diervoedsel volgens voederlijsten voor alle soorten wordt bereid. Vanuit deze keuken wordt het voedsel naar de verschillende dierafdelingen gebracht.

20150309-IMG_1012

Weinig direct contact

Over het algemeen is er weinig direct contact tussen dieren en dierverzorgers. Vaak herkennen de dieren de verzorgers wel aan hun stem, hun manier van lopen of de kleur van de dienstkleding en is er ook sprake van een zekere band. Maar de verzorger spant zich doorgaans niet extra in om een hechte relatie met de dieren te krijgen; hij werkt tenslotte met wilde dieren. Voor in groepen levende dieren is het belangrijk om een goede relatie met de soortgenoten te hebben en niet te sterk gericht te zijn op mensen.

Onderhouden van verblijven

Het schoonmaken en goed onderhouden van verblijven behoort ook tot de taak van de dierverzorgers. Vooral de grotere dieren nemen veel voedsel op en ze produceren dan ook veel mest, dus is de verzorger het grootste gedeelte van de dag aan het schoonmaken. In sommige verblijven wordt tenminste een deel van het schoonmaakwerk met machines gedaan, bijvoorbeeld met shovels. Maar veelal is het elke dag opnieuw aan de slag met schep, bezem en kruiwagen! Het werk kan lichamelijk behoorlijk pittig zijn. Bovendien zijn sommige dierverzorgers veel buiten aan het werk, ongeacht het weer. En natuurlijk moeten de dieren ook in het weekend en op feestdagen verzorgd worden; dierverzorgers kennen dus onregelmatige werkweken.

20130723-IMG_4237 - Kopie

Bron: Burgers'Zoo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen