Een kijkje naar verleden en toekomst

Burgers’ Zoo bestaat al sinds 1913. Johan Burgers, van beroep oorspronkelijk slager, besloot toen om zijn fazantencollectie vlak bij de Duitse grens in ‘s Heerenberg toegankelijk te maken voor publiek. Al gauw versterkten wolven en leeuwen de collectie van deze nieuwe dierentuin. Door goede connecties met de directeursfamilie Hagenbeck van de dierentuin Hamburg deed Johan Burgers’ inspiratie op voor een revolutionaire manier van huisvesting van wilde dieren: tralieloze verblijven.

Zware start

Tien jaar na de opening werd duidelijk dat het dierenpark uit zijn jasje groeide en moest verhuizen. Daarom vestigde het echtpaar Burgers zich met zijn dieren in 1924 in het noorden van Arnhem. Dit was de start van Burgers’ Zoo zoals we het dierenpark vandaag de dag nog kennen. Hun dochter Lucie en haar man Reinier van Hooff loodsten de dierentuin door de zware oorlogsjaren heen, met gevaar voor eigen leven.

Familiefirma

In de jaren ’60 nam weer de volgende generatie de leiding. Onder het directeurschap van Antoon van Hooff en zijn vrouw Greet verrezen onder meer de Bush, Desert en Ocean. Daarmee kreeg Burgers’ Zoo, zoals het dierenpark inmiddels heette, unieke ‘ecodisplays’ waar niet alleen één diersoort in één verblijf wordt gehuisvest, maar waar de bezoekers zelf hele ecosystemen kunnen beleven.

Hedendaagse hectiek

Aan het begin van dit millennium nam, door het overlijden van Antoon van Hooff eerder dan gepland, de vierde generatie de taken van de directie van de dierentuin op zich. Alex van Hooff en zijn vrouw Bertine leiden sindsdien samen het bedrijf. Het dierentuinpubliek stelt vandaag de dag andere eisen dan een paar decennia geleden. Goede horeca, een binnenspeeltuin en een gezellige souvenirshop maken nu ook deel van een leuke dag in de dierentuin. Voor de zakelijke markt verrees het Safari Meeting Centre met allerlei zalen. Maar ook qua dierverblijven staat Burgers’ Zoo niet stil; inmiddels is een nieuwe, overdekte ecodisplay in aanbouw, dat in 2017 zal worden geopend.

Krachtig en koninklijk

Sinds het jubileumjaar mag Burgers’ Zoo het predicaat ‘Koninklijk’ voeren, een hele eer voor dit familiebedrijf! In het gebied Park vinden bezoekers op een reeks borden een overzicht over de historie van Burgers’ Zoo. Hier en daar ziet men ook nog hoe verblijven in de loop van decennia zijn veranderd. De buitengewoon hoge deuren in het verblijf van bongo’s en duikers bijvoorbeeld herinneren nog aan de vroegere bewoners: giraffen!

Bron: Burgers'Zoo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen