De Ocean ontwikkelt zich steeds verder!

Foto:

De Ocean hangt aan elkaar van techniek. Soms eenvoudig en soms zeer complex, maar al die technische snufjes zijn belangrijk om de omstandigheden voor de tropische zeedieren te optimaliseren. De Ocean bestaat nu dertien jaar. Ieder jaar verandert er wel iets; ook dit jaar zijn weer enkele belangrijke innovatieve stappen gemaakt. Deels als onderhoud, deels ook om de Ocean duurzamer en zuiniger te maken als het om elektriciteitsverbruik gaat.

Krassen in de ruit

Een bekende reclame over een verzekeringsmaatschappij werd nagespeeld bij de opening van de Ocean. In het stuk waren twee ‘schoonmakers’ bezig in de Ocean. Eén wist met een zwierige zwaai van een bezem de haaienruit te breken, waarna de ander een nieuwe ruit probeerde te bestellen, maar enkel matglas kon krijgen. De haaienruit was op het moment van de bouw van de Ocean de grootste ruit ter wereld. Slechts één (Japans) bedrijf durfde het aan de 100 vierkante meter acrylruit van 35 centimeter dik te plaatsen. Natuurlijk zijn de ontwikkelingen nu een stuk verder en bouwen ze nog grotere ruiten. Na dertien jaar werd duidelijk dat de ruit opgeknapt moest worden. Krassen uit acryl halen doe je door de ruit te polijsten met heel fijn schuurpapier. Een aquariumruit aan de droge zijde polijsten is al een specialistisch werkje, maar hoe doe je dat aan de natte zijde?

Robot

Al jaren wordt een schoonmaakrobot gebruikt om de ruit van het haaienbassin en het tunnelaquarium schoon te maken aan de natte zijde. Ideaal, want dit kost minder mankracht dan wanneer dit door duikers moet worden gedaan. De leverancier van deze robot, het Duitse bedrijf MTC, heeft in samenwerking met Burgers’ Zoo nu een robot ontwikkeld die ook kan polijsten. Met een zender wordt de robot vanuit de publiekskant aangestuurd. De robot zelf hangt met een zuignap aan de ruit en beweegt zich voort met rupsbanden. Voor op de robot is een soort draaischijf gemonteerd die de ruit polijst. Als de schijf na enige tijd versleten is, kan deze onderwater vervangen worden. Hiervoor is een speciale wisselaar gemaakt die een eindje verder tegen de ruit is geplakt. Met lasers wordt de robot zo gemanoeuvreerd dat de schijf met behulp van deze wisselaar vervangen wordt. Door het polijsten zijn bijna alle krassen verwijderd en ziet de haaienruit er beter uit.

Lagunezonnetje

LI9A3841

Het lagunebassin is de entree van de Ocean waar de bezoeker vanaf een strand de diepte van het koraalrif inloopt. Een muurschildering en kunstkoralen creëren een natuurgetrouwe weergave van een echte lagune. De lagune werd verlicht met behulp van vele TL-lampen die verstopt zaten achter de plafondschermen. Juist het niet zien van techniek maakt de ervaring echter. De laatste jaren is LED-verlichting – die met minder elektriciteit dezelfde kwaliteit licht produceert – terrein aan het winnen. In de Ocean zijn deze ontwikkelingen op de voet gevolgd, want juist daar wordt veel kunstlicht gebruikt. Verschillende proeven zijn gedaan. Toch vielen de resultaten aanvankelijk nog tegen. Maar de ‘LED-wereld’ staat niet stil en uiteindelijk is de verlichting van de lagune vervangen door LED. Het resultaat mag er zijn: iets meer licht van dezelfde lichtkwaliteit en bijna de helft minder aan elektriciteitsverbruik! Een duurzaamheidsinvestering die haar vruchten snel zal afwerpen.

Mixers

In de echte oceaan staat op sommige plaatsen zoveel stroming dat een duiker daar niet tegenin kan zwemmen. Ook in Burgers’ Ocean staan veel pompen om het water in beweging te houden, wat belangrijk is voor de waterkwaliteit en het leven in het water. Deze pompen staan buiten het aquarium. Sinds een aantal jaren worden de pompen vervangen door speciale mixers. Deze mixers zijn te vergelijken met een soort buitenboordmotoren. Deze mixers hangen in het water en pompen met weinig elektriciteitsverbruik water rond. Zo zijn er recentelijk weer vier mixers aangeschaft die samen twee miljoen liter water per uur rondpompen en drie pompen vervangen die maar driehonderdduizend liter water per uur rondpompen. Het resultaat is veel meer waterbeweging, terwijl er nog maar een kwart van het elektriciteit wordt verbruikt.

Roest

Het is een grote uitdaging om in zeewater met verschillende soorten techniek te werken. Het zoute water is in staat om vrijwel iedere staalsoort te laten roesten. De ene kwaliteit staal kan er wat beter tegen dan de andere, maar zelfs ‘roestvrijstaal’ roest. Ook het materiaal van de nieuwe mixers die in het zeewater hangen, is geen uitzondering. Speciale coating zou volgens de fabriek de roestvorming tegenhouden. Dit klopte de eerste twee weken, maar daarna kwam de roest dwars door de coating heen. Vandaar dat we in de Ocean zijn gaan werken met een anode die aan de pomp is bevestigd. Anodes lossen heel langzaam op waarbij een klein elektrisch stroompje ontstaat dat de roestvorming tegenhoudt. Deze techniek wordt veel toegepast op zeeschepen, maar daar maakt men gebruik van zinkanodes. Omdat zink giftig is voor de dieren, worden magnesiumanodes in de Ocean gebruikt. Magnesium is niet giftig en wordt door koraal en kalkalgen opgenomen als voedingstof. Een ideale oplossing! Het rif groeit verder, terwijl gelijktijdig verbeteringen in de techniek zijn doorgevoerd.

Bron: Burgers'Zoo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen