Wanneer worden de dieren gevoerd?

In ons park zijn er geen voedershows of door dierverzorgers gehouden presentaties tijdens  voederingen van dieren. Dit kunnen bezoekers mogelijk als gemis ervaren, er zijn echter steekhoudende argumenten waarom we van deze voederingen op gezette tijden afzien. De meest belangrijke reden is dat afwisselende voedertijden natuurlijker zijn. Een panter vangt tenslotte ook niet altijd op hetzelfde tijdstip van de dag zijn prooi of het stokstaartje vindt niet elke dag om stipt drie uur wat insectenlarven. Dieren kunnen weliswaar niet klok kijken, maar ze hebben wel een gevoel voor tijd. Voert men dieren in de dierentuin elke dag op hetzelfde tijdstip, dan kunnen ze al een kwartier of half uur daarvoor onrustig worden. Bij een aantal diersoorten kan de verwachting van ‘straks gaat het gebeuren, zo komt er voedsel aan!’ zich uiten in ongewenst gedrag, zoals het altijd op dezelfde plek op- en neerlopen. Zeker bij deze diersoorten is het beter om de dieren elke dag als het ware te verrassen betreffende het tijdstip van voeren.

Happende herbivoren

Daarnaast is er ook een flink aantal diersoorten, met name de planteneters, die feitelijk bijna de hele dag lang aan het eten zijn. Olifanten, bijvoorbeeld, brengen in de natuur zo’n tweederde van elk etmaal door met voedselopname. Ook in Burgers’ Zoo zullen de bezoekers ze vele uren per dag bezig zien met hooi of takken. Voor deze dieren is een voedermoment op een specifieke tijd niet heel zinvol. Veel belangrijker is het om ze vele uren per dag met vezelrijk en gezond voedsel in de weer te laten zijn.

Slim samenwerken

Andere redenen om geen voedertijden naar de bezoekers te communiceren, zijn meer logistiek van aard. De afdelingen waar de dierverzorgers werken, zijn behoorlijk groot en omvatten veel diersoorten. Het kan onhandig uitkomen om werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld de assistentie bij een veterinaire handeling aan wrattenzwijnen of de schoonmaakbeurt van de olifantenstal, te moeten onderbreken omdat op een bepaald tijdstip elders in het park bezoekers al op de voedering wachten. Tenslotte moet men ook niet vergeten dat Burgers’ Zoo een groot dierenpark is met aanzienlijke bezoekersaantallen. Stel dat er – voor het dierenwelzijn het best dagelijks wisselende – voedertijden bij stokstaartjes of gorilla’s worden aangekondigd aan de bezoekers… dat zou tot behoorlijke opstoppingen en filevorming in het park leiden en slechts een klein deel van de toegestroomde kijkers zou ook echt iets kunnen zien bij het verblijf!

Kortom, onze dieren worden heus wel gevoerd, maar niet tijdens vaste, van tevoren bekend gemaakte, voedermomenten!

Bron: Burgers'Zoo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen