Burgers’ Zoo opent ’s werelds grootste overdekte mangrove!

Foto:

Burgers’ Zoo opent woensdagmiddag 12 juli 2017 om 15.30 uur een heel bijzonder nieuw ecosysteem: Burgers’ Mangrove. Omar Figueroa, Belizaans Minister of State van Landbouw, Visserij, Bosbouw, Milieu en Duurzame Ontwikkeling, verricht de officiële openingshandeling. Op een oppervlakte van maar liefst 3000 vierkante meter maakt de bezoeker als een ware ontdekkingsreiziger kennis met het grootste overdekte mangrovegebied ter wereld. Dit is het natuurlijk leefgebied van charismatische diersoorten als zeekoeien, wenkkrabben, vlinders, vogels en vissen. Het verrassende landschap van Burgers’ Mangrove strekt zich uit onder een koepelvormige constructie, waarvan het hoogste punt zich 16 meter boven de grond bevindt.

Geïnspireerd op een natuurgebied in Belize

IMG 8697

Burgers’ Zoo beschermt al 28 jaar lang samen met het Zwitserse vlinderpark Papiliorama een natuurgebied in het Midden-Amerikaanse land Belize met een oppervlakte van inmiddels 235 vierkante kilometer. Het mangrovebos vormt een belangrijk onderdeel van dit natuurgebied. Burgers’ Mangrove vormt als het ware een ambassadeur voor de pracht en diversiteit van de dieren en planten die in het natuurgebied in Belize leven. Meer informatie: www.burgerszoo.nl/belize.

Mangroveplanten zijn erg bijzonder!

Mangroven zijn extreme leefgebieden voor planten: ze bevinden zich langs tropische kusten, waar bijzonder veel zoninstraling bladeren kan verbranden, maar vooral waar bij elke vloed zout water de plantenwortels omspoelt. Wereldwijd komen slechts 110 soorten planten in mangrovegebieden voor; van de pakweg 380.000 soorten planten die er zijn! En slechts 40 soorten komen uitsluitend voor in mangrovegebieden en zijn dus echte specialisten.

Een ecosysteem is nooit af!

Met name de planten in Burgers’ Mangrove krijgen ruimschoots de tijd om uit te groeien tot een steeds natuurlijke mangrovebos. In het gedeelte van de Mangrove waar de vlinders zich hoofdzakelijk zullen ophouden, ontstaat een tropisch droogbos met nectarplanten als voedselbron voor de volwassen vlinders en waardplanten als voedselbron voor de rupsen. Ook de populaties van dieren als bijvoorbeeld degenkrabben, mangrovekwallen, heremietkreeftjes en diverse vogel- en vissoorten krijgen de mogelijkheid om op natuurlijke wijze verder uit te groeien. Ook dit ecosysteem kent een kwetsbaar natuurlijk evenwicht tussen alle dier- en plantensoorten. Telkens wanneer zich ontwikkelingen voordoen, zal daarop geanticipeerd moeten worden door de biologen en dierverzorgers om steeds dichter bij een natuurlijk ecosysteem te komen. De komende jaren zullen stapsgewijs meer diersoorten worden toegevoegd aan het systeem, terwijl er achter de schermen volop wordt gekweekt met allerlei plantensoorten. Burgers’ Zoo kiest er net als bij de opening van de Bush (tropisch regenwoud), de Desert (rotswoestijn), de Ocean (tropisch koraalrif) en bijvoorbeeld de Rimba (oerwoud van Maleisië) voor om ook de Mangrove rustig de tijd te geven om zich op natuurlijke wijze steeds verder te ontwikkelen. De Mangrove zal elk jaar mooier, complexer en fascinerender worden.

Bron: Burgers'Zoo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen