De lotus, niet zomaar een tropische waterlelie

Een waterplant met rond blad bij het wateroppervlak en mooie, meestal lichtroze bloemen… menig bezoeker wordt op het verkeerde been gezet. Op het rijstterras in onze Bush zijn geen waterlelies te zien, maar lotusplanten! En hoewel er op het eerste gezicht overeenkomsten met elkaar zijn, hebben genetici vastgesteld dat waterlelie en lotus geen nauwe verwanten van elkaar zijn. De lotus met zijn slechts twee soorten vormt binnen het botanisch systeem een geheel eigen familie. Eén soort lotus komt voor in Zuid-Amerika; in de Bush echter is de Aziatisch-Australische soort te zien, de heilige lotus.

Bijzondere bloem

Lotusplanten hebben een aantal fascinerende eigenschappen. Zo kunnen ze als één van de weinige plantensoorten de temperatuur van tenminste een paar onderdelen van hun plantenlichaam beïnvloeden. Ook al daalt de omgevingstemperatuur ’s nachts tot 10 graden, blijft de bloem tussen 30 en 35 graden warm. Waarschijnlijk is de hogere temperatuur extra aantrekkelijk voor hun koudbloedige bestuivers, in dit geval kevers. Zij komen niet alleen op nectar en pollen af, maar vinden ook een warm plekje om te vertoeven wel zo prettig.

Lang leven

De heilige lotus is tevens een zeer lang levende plant. Men denkt dat een individuele lotus ouder dan duizend jaar kan worden. Bovendien kunnen de zaden heel lang wachten tot het ontkiemen. In een experiment lukt het om ongeveer 1300 jaar oude zaadjes te laten kiemen!

Lotus-effect

Waar deze plant ook bekend om staat, is het lotus-effect. Door de nanostructuur op de bladeren parelt regenwater zo van het oppervlak af. Schimmels en vuil hebben door deze microsturctuur geen kans om aan de bladeren te hechten. Op het gebied van bio-mimicry wekt deze eigenschap uiteraard de nieuwsgierigheid van technici. Is het mogelijk om dit effect te imiteren, bijvoorbeeld bij autolakken of verf? Nooit meer je auto naar de wasstraat, omdat vuil gewoon niet hecht op de auto; dat klinkt zeker niet verkeerd! In hun verspreidingsgebied is het fenomeen van de altijd schone lotus al lang bekend. Zowel in Hindoeïsme als in het Boeddhisme speelt de lotusplant een bijzondere rol ze staat symboliek voor reinheid, schoonheid en een goed huwelijk. In veel Aziatische landen is de lokale naam voor de lotus ook een veel gebruikt meisjesnaam!

Bush

In de Bush zijn de lotusbloemen wel elk jaar te zien, met name in de zomer. Hun altijd schone, grote ronde bladeren tilt de plant echter het hele jaar rond aan haar stengels uit het water bij het rijstterras! 

Botanische tuin
Naast dieren vind je in de leefwerelden van Burgers’ Zoo ook een enorme diversiteit aan uiteenlopende en zeldzame planten. Burgers’ Zoo mag zich naast een dierenpark dan ook een botanische tuin noemen.

Meer over natuur in Burgers’ Zoo

Bron: Burgers'Zoo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen