(On)bekend: de bananenplant

Van Azië naar wereldwijd

De banenplant groeide oorspronkelijk voor zover men weet enkel in Zuidoost-Azië. Daar wist de inheemse bevolking de vruchten van deze plant al ver voor het begin van onze jaar­telling te waarderen. En zo werd de bananenplant al vroeg als cultuurgewas over de tropen verspreid. Bijvoorbeeld was deze plant al vóór de komst van de Europeanen geïntroduceerd in tropisch Amerika! Het is nu wereldwijd één van de belangrijkste cultuur­planten van de (sub)tropische gebieden.

Op het randje

Wilde bananen zijn bewoners van het pio­niers­bos: voor de groei hebben ze veel licht nodig. Ze groeien dus bij voorkeur niet midden in onverstoord bos, maar aan bosranden en op open stukken in het woud. Naargelang de soort bananenplant, kan deze plant tot 30 meter hoog worden. Het is daarmee de grootste kruidachtige plant… een géén ‘bananenboom’! De ‘stam’ bevat immers geen hout en wordt gevormd door de bladschedes. Een vrij dikke bananenplant is voor ons met blote hand niet makkelijk tot val te brengen. Maar met een machete is het geen enkel probleem om er doorheen te hakken, in één strook! En ook een groep gorilla’s kan in een bananenplantage langs het oerwoud behoorlijke ravage aanrichten, zodat er geen plant meer overeind staat. Deze herbivoren apen komen meestal trouwens niet eens per se op de bananenvruchten af, maar vinden het binnenste, sappige gedeelte van de ‘stam’ al even lekker.

Een tros bananen

Bananen hebben een nogal spectaculaire bloeiwijze die wel tot anderhalve meter lang kan worden. Aan zo’n bloeiwijze heb zowel vrouwelijke bloemen – die later de bananenkammen ontwikkelen – als ook mannelijke bloemen. De laatste groeien helemaal aan het uiteinde van de bloeiwijze. De ontwikkeling van de bananen duurt ongeveer drie maanden en al die tijd kun je ook de bloem aan de top zien. Het is zeker de moeite om eens in de Bush naar vruchten dragende bananenplanten uit te kijken… ze zijn er bijna het hele jaar rond te vinden. Als een plant vrucht heeft gedragen, sterft hij trouwens af. Maar niet getreurd, via vegetatieve voortplanting heeft hij dan alweer via de grond voor nieuwe scheuten gezorgd en de volgende generatie bananenplantjes staat al in de startblokken! 

Bron: Burgers'Zoo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen