Een duik nemen in de Ocean

Ra ra, wat is dit? Het zijn geen kleurrijke vissen en toch worden ze in Burgers’ Ocean héél vaak op de foto gezet. Antwoord: de duikers! Onze Ocean-verzorgers hebben allemaal een professionele duikopleiding met tal van regelmatige medische keuringen. Duiken in de Ocean wordt namelijk door de overheid als risicovol beroepsduiken gezien en daarom moet er aan strenge regels en eisen worden voldaan.

Handig handwerk

De vaste Ocean-verzorgers kunnen meerdere keren per week hun duikpak aantrekken. In het koraalbassin wordt het meest gedoken, zo’n drie keer per week. Dit vooral om de ruiten schoon te maken en algengroei te verwijderen. Omdat dit bassin sterk verlicht is, groeien er meer en hardnekkigere algen dan in de andere bassins. De poetsrobot die bijvoorbeeld in de tunnel of bij het haaienbassin gebruikt wordt, kan deze algjes niet aan; hier is dus handwerk nodig!

Acrobatiek

Op sommige plekken in het koraalbassin ‘hangen’ de duikers tijdens het schoonmaken van de ruiten zelfs ondersteboven in het water! Dit heeft te maken met de levende koralen in de buurt. Deze mogen door de vinnen van de duikers uiteraard niet worden beschadigd; dus dan maar ondersteboven schoon maken!

Teamwork

Zelfs in het haaienbassin wordt af en toe gedoken. Omdat de haaiensoorten, zoals hamerhaaien en zwartpunrifhaaien, van Burgers’ Ocean van nature viseters zijn, bestaat voor de duikers geen direct gevaar. Maar haaien hebben natuurlijk scherpe tanden en ook een beet uit nieuwsgierigheid of omdat een haai schrikt, zou pijnlijk zijn. Als bij de haaien wordt gedoken, gaat er altijd een extra duiker mee. Terwijl één duiker de nodige werkzaamheden uitvoert, houdt zijn collega de haaien in de gaten. Daarnaast is er uiteraard bij elke duik een duikploegleider buiten het bassin aanwezig om alles onder controle te houden.

Bron: Burgers'Zoo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen