De harde werkers van Belize

Foto:

Wij onderhouden in het noorden van Belize al meer dan 28 jaar een groot natuurgebied met tropisch bos, lagunes en mangroves. In dit artikel stellen we u weer een karakteristiek dier uit Belize voor: bladsnijdermieren. Fascinerende insecten met een grote impact op het ecosysteem! 

Schimmeltuinen

Voor bijna vijftig soorten mieren, waaronder alle soorten bladsnijdermieren, zijn schimmels het hoofdvoedsel. De bladsnijdermieren, die meestal met  meer dan één miljoen dieren in een kolonie leven, knippen met hun kaken stukken blad af en dragen dit naar hun mierenhoop. Daar, in het ondergrondse gangenstelsel, cultiveren de mieren bepaalde schimmels, waarbij per mierensoort meestal voor één specifieke schimmelsoort wordt gekozen. De mieren kauwen het plantaardig materiaal tot minuscule kleine bolletjes. Deze vormen de voedingsbodem voor de schimmels. De schimmel wordt weer geoogst en dient als voedsel voor de mierenlarven en de mieren die uitsluitend in de mierenhoop verblijven. Diegene onder de werkmieren die buiten bladstukken snijden, krijgen daarentegen ook verse plantensappen als voedingstoffen binnen. 

Impact

Omdat de kleine miertjes in gigantische aantallen voorkomen, hebben ze een behoorlijke impact op het lokale ecosysteem. Hun nest kan wel acht meter diep de grond in gaan en een oppervlak van meer dan vijftig vierkante meter bestrijken. De mieren transporteren bladstukjes vanuit een omtrek van bijna een kilometer naar hun nest. Per jaar verwerkt elke kolonie meer dan zes ton aan blad! De favoriete plantensoorten van de mieren worden behoorlijk kaal gevreten, maar daar profiteren weer andere plantensoorten van. In de buurt van een bladsnijdermierennest valt meer licht op de grond, wat de groei van meer lichtminnende planten bevordert. Bovendien zorgen mierenkeutels en ook de gekweekte schimmels voor nieuwe voedingstoffen, wat lokaal positief uitwerkt op de plantengroei. De kleine mieren die stukjes blad van wel twaalf keer hun lichaamsgewicht  via ‘mieren-snelwegen’ naar het nest brengen, zijn dus niet alleen aandoenlijk om te observeren, maar zijn ook belangrijke spelers in het ecosysteem!

Word Vriend van Belize!

Mangrove

Draagt u de tropische natuur ook een warm hart toe en bent u enthousiast over Burgers’ Zoo? Steun dan ons werk en word Vriend van Belize! U draagt met minimaal € 36 per jaar bij aan natuurbehoud in de tropen. Hiervoor ontvangt u meerdere keren per jaar de digitale nieuwsbrief met de allernieuwste ontwikkelingen in onze beschermde gebieden in Belize en ook nieuwtjes over de ontwikkelingen van Burgers’ Mangrove. Want het nieuwe ecodisplay dat in de loop van 2017 wordt voltooid, staat geheel in het teken van dieren, planten en natuurbescherming in Belize! Ook worden Vrienden twee keer per jaar uitgenodigd voor een exclusieve bijeenkomst of activiteit in de dierentuin. Let wel, het entreekaartje voor dedierentuin is hierbij niet ingesloten. We willen namelijk uw gehele bijdrage doorgeven aan natuurbehoud! Maar als jaarkaarthouder van Burgers’ Zoo heeft u uiteraard sowieso toegang tot de dierentuin.

Bron: Burgers'Zoo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen