Hoe vang je een vogel in de Bush?

Foto:

Veel bezoekers vragen zich af hoe de dierverzorgers in de Bush zeker weten dat elke vogel wel goed eet. En hoe in geval van verwonding, ziekte of een aanstaande verhuizing een vogel uit de hal kan worden gevangen. Inderdaad is de omgang met de in zo’n groot eco-display vrij vliegende vogels anders dan met vogels in een meer traditionele huisvesting, waar één of hooguit enkele soorten een kleinere volière bewonen.

Voedsel zoeken

Voor een gedeelte zoeken de vrij levende dieren in de Bush hun eigen voedsel. De suikervogels drinken met hun lange snavel nectar uit bloemen en de toerako’s vinden het lekker om van de grote broodvruchten te snoepen. De vruchtenduiven bijvoorbeeld eten palmvruchten en bloemen. Roelroels en troepialen zoeken naar pissebedden en zijn zo meteen bezig met natuurlijk voedselzoekgedrag. Dat observeer je ook mooi aan de rode ibissen, die slakjes en waterinsecten zoeken in de stroompjes en op het rijstterras. Diverse vogelsoorten doen zich zelfs tegoed aan jonge anolissen. Geen probleem, zolang het systeem als geheel goed in evenwicht blijft!

Leerproces

De dierverzorgers zorgen echter voor de nodige aanvulling in de voeding voor de vogels. Zij plaatsen voederbakken op diverse plaatsen die voor bezoekers vaak niet zichtbaar zijn. Dikwijls staan deze middenin een soort kooi. Op die manier leren de vogels hun eten te pakken in een kooi. Mocht men een vogel willen uitvangen, dan is dat voor de verzorger een kwestie van kennis en geduld. Hij moet weten op welke voederplek de betreffende vogel graag komt. En dan maar afwachten tot hij in de kooi zit te eten… zit de vogel eenmaal in de kooi, dan is het voor de verzorger makkelijk om hem met een netje of met de hand te pakken. 

Kleurrijke ringen

Afbeelding Vogel Bush 2

Volwassen vogels in de Bush zijn allemaal geringd. Bij soorten waar we weinig exemplaren van hebben, geeft de kleurencombinatie op de pootringen ringen aan om welk individu het gaat. Gaat het echter om een talrijke vogelsoort, zoals de groenvleugelduiven of de Madagaskar wevers, dan geeft de kleurencombinatie meestal alleen aan in welk jaar de vogel uit het ei is gekomen. Omdat de Bush zo groot is, komt er voor de dierverzorgers soms een verrekijker aan te pas, bijvoorbeeld als ze van afstand willen zien, welke kleuren zo’n pootring heeft.  

Uit de parkgids
Dit artikel is onderdeel van de Parkgids van Burgers’ Zoo. In dit handboek krijgt u een kijkje achter de schermen en krijgt u inzicht in het reilen en zeilen van het dierenpark. 

Meer over de Parkgids

Bron: Burgers'Zoo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen