Generale Oost viert de aankoop van Theater a/d Rijn

Foto:

Theater- en dansproductiehuis Generale Oost huist sinds 2001 in Theater a/d Rijn. Het pand is nu aangekocht dankzij de steun van provincie Gelderland en gemeente Arnhem, die hiermee kiezen voor behoud van talent in het oosten van het land. Met de aankoop wordt ook een begin gemaakt met de verbouwing.

De aankoop komt op een goed moment voor Generale Oost, dat zich nadrukkelijk richt op talentontwikkeling. Ook binnen de landelijke politiek staat dit onderwerp op de planning. Minister Bussemaker van Cultuur schreef in haar visiebrief van 8 september jl.: “Creatieve en artistieke toptalenten zijn essentieel voor de bloei, het niveau en de dynamiek van het culturele leven.” 
De nieuwe opzet voor talentontwikkeling vanuit het ministerie van OCW zou zoveel mogelijk moeten worden aangesloten bij een bestaande structuur. Generale Oost verstevigt met de aankoop van Theater a/d Rijn haar positie binnen deze structuur. Het samenwerkingsverband De Nieuwe Oost (met Literair Productiehuis Wintertuin uit Nijmegen en popproductiehuis ON uit Deventer) werd door de minister in deze brief genoemd als “best practice” en nu is Generale Oost de trotse eigenaar van Theater a/d Rijn. 
Verbouwing
Met de aankoop treedt de eerste fase van de verbouwing in werking. Uiteindelijk zal de ingang van het pand uitkijken op het plein voor Rozet. Er komen oefenruimtes en werkplekken, waar jonge talenten begeleid, gecoacht en geadviseerd worden. Daarnaast gaat Generale Oost haar vlakke vloertheater inzetten voor de programmering van bijzondere producties uit heel Nederland. Hiermee krijgen jonge makers die niet verbonden zijn aan Generale Oost de kans om hun werk in Arnhem te laten zien. 
“We zijn zeer verheugd dat provincie Gelderland dit mogelijk maakt en kijken met vertrouwen uit naar een productieve toekomst”, aldus de artistiek directeur van Generale Oost, Eve Hopkins.   
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Twitter@arnhem_nieuwsnl
Facebook#arnhem.nieuws.nl
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden