Tentoonstelling oorlog vanuit kunstenaarsperspectief

Vanaf 19 september 2014 presenteert Museum Arnhem de tentoonstelling Realms of memory met werk van de kunstenaars Dieuwke Spaans, Raquel Maulwurf en Anne Wenzel. Realms of memory is onderdeel van Geest van de plek. Arnhem 1944, vier tentoonstellingen waarmee Museum Arnhem dit najaar herdenkt dat 70 jaar geleden de Slag om Arnhem plaatsvond. In Geest van de plek wordt de Tweede Wereldoorlog vanuit verschillende kunstenaarsperspectieven belicht.

Dieuwke Spaans (1973), Raquel Maulwurf (1975) en Anne Wenzel (1972) onderzoeken en verbeelden in hun werk ieder op een eigen manier het thema oorlog. In verschillende technieken, collages, tekeningen en installaties, creëren zij in het museum drie verschillende werelden. Deze ‘Realms of Memory’ zetten aan tot nadenken over de thematiek van interpreteren, herinneren en herdenken. Realms of memory biedt plaatsen van herinnering in overdrachtelijke zin.
Les Lieux de Mémoire
De tentoonstelling Realms of memory is samengesteld door gastcurator Flos Wildschut. Door het samenbrengen van deze drie kunstenaars koppelt zij de genius loci (geest van de plek) aan de locus memoria (plaats van herinnering). De term stamt uit de Oudheid, maar kreeg in de jaren tachtig van de vorige eeuw hernieuwde aandacht door een grootschalig onderzoek naar ‘Les Lieux de Mémoire’; plaatsen waar mensen in verbinding staan met het verleden en waar zij zich dat verleden kunnen toe-eigenen. Ook bij de herdenking van de Tweede Wereldoorlog spelen die plekken een belangrijke rol, zeker nu zeventig jaar na dato steeds minder ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog hun persoonlijke herinneringen kunnen overdragen. Herdenken wordt een collectief herinneren dat meer en meer afhankelijk wordt van de verbeelding.
Slag om Arnhem 
Museum Arnhem bevond zich tijdens de Slag om Arnhem in het middelpunt van de strijd. Zowel in het museum als in de beeldentuin werd gevochten. Daar is op het eerste gezicht nu niets meer van te zien. Alleen wie goed kijkt kan misschien wat sporen vinden, van een ingekapselde granaatscherf in een boom of een door een kogel veroorzaakte scheur in de muur. De tijd heeft de sporen van de geschiedenis doen vervagen, maar niet helemaal uitgewist.
Geest van de plek. Arnhem 1944
De tentoonstelling Realms of memory vindt plaats binnen het kader van Geest van de plek. Arnhem 1944. Op 17 september 2014 is het precies 70 jaar geleden dat de Slag om Arnhem begon. Gedurende een korte en hevige periode in september 1944 bevond het museum aan de Utrechtseweg zich in het epicentrum van deze strijd; er werd in en om het museum man tegen man gevochten. Deze buitengewone ‘geschiedenis van de plek’ is aanleiding om de tentoonstellingen in Museum Arnhem dit najaar volledig in het teken van de Tweede Wereldoorlog te plaatsen.
De tentoonstelling is te zien van 19 september t/m 11 januari 2015, kijk voor meer informatie op: www.museumarnhem.nl
De volgende drie tentoonstellingen zijn ook onderdeel van Geest van de plek. Arnhem 1944:
Fragment
Fragment omvat een selectie videowerken van de Poolse kunstenaar Miroslaw Balka (Warschau, 1958), over de sporen die de Sjoa achterliet in het Poolse landschap.
6 september 2014 t/m 25 januari 2015; Deze tentoonstelling is eerder te zien geweest in Warschau, Berlijn en Moskou.
Assessing Reasons for Failure
Assessing Reasons for Failure van Suze May Sho zoomt in op de oorlogsgeschiedenis van Museum Arnhem zelf, waar tijdens de Slag om Arnhem hevig werd gevochten. Deze tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Airborne Museum ‘Hartenstein’, Oosterbeek.
6 september 2014 t/m 18 januari 2015
Sla je slag!
Sla je slag! Kunstverkoop voor junior kunstliefhebbers. Vijftien kunstenaars maken speciaal voor Geest van de plek een werk in oplage over de Slag om Arnhem, dat alleen door kinderen kan worden gekocht. In samenwerking met Productiehuis Plaatsmaken, Arnhem.
31 augustus t/m 9 november 2014
Ook in rozet wordt aandacht besteed aan de Slag om Arnhem:
Slag om Arnhem – De lege stad
De Slag om Arnhem – De lege stad. In het Erfgoedcentrum Rozet is een historische tentoonstelling te zien over de Slag om Arnhem en de daarop volgende evacuatie van de Arnhemmers.
13 september 2014 t/m 4 januari 2015
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden