Tentoonstelling over ‘lege stad’ Arnhem 

Ter gelegenheid van Operatie Market Garden 70 jaar organiseert Rozet de tentoonstelling ‘De Slag om Arnhem – De lege stad’. De bezoeker zal bij de entree oog in oog staan met de indrukwekkende installatie Siste Viator van Allen Ruppersberg. Het is een monument voor de mensen die zijn omgekomen bij de Slag om Arnhem. De installatie vormt het startpunt van de presentatie.

Door het hele gebouw worden vijf thema’s belicht: de Slag om Arnhem, de evacuatie, de lege stad, de terugkeer en de terugblik. Aan de hand van boeken, kunstwerken, voorwerpen, foto’s, films en strips worden aangrijpende gebeurtenissen verteld en gevisualiseerd. Zo is in het Erfgoedcentrum een enscenering te zien met droppingscontainers van de Slag om Arnhem en een echte Britse para. Ook wordt hier een deel van een huwelijksservies getoond dat bij terugkeer van de evacuatie nog veilig in de tuin begraven was. Het boek van Marike Spee en Gé Bijlsma over het aangrijpende verhaal van Gé Bijlsma laat de impact op een klein kind zien van de evacuatie, waarbij vrijwel alle Arnhemmers in opdracht van de Duitsers de stad moesten verlaten.
Lege stad
Van eind september 1944 tot de bevrijding van Arnhem op 14 april 1945 was Arnhem een lege stad. Was de verwoesting van de stad door de Slag om Arnhem aanzienlijk, in de periode erna werd de stad pas echt beetje bij beetje steeds verder vernietigd door artillerievuur, branden en plunderingen. De foto’s van de Arnhemse fotograaf P. J. de Booijs laten een desolate de stad zien. Totaal leeg was de stad echter niet. Zo moesten in opdracht van de Duitsers Nederlandse dwangarbeiders loopgraven maken.
Terugblik
Bij het thema ‘terugblik’ worden spelletjes, boeken en films getoond die in de loop der jaren geproduceerd zijn over de Slag om Arnhem. Zo is er een origineel storyboard van de beroemde film A bridge too far te zien. Ook is er aandacht voor hedendaagse terugblikken. Kunstuitleen toART presenteert het kunstwerk Geest van de brug van Albert van der Weide met zijn visie op de betekenis van de gebeurtenissen rondom de brug in september 1944. Kunstbedrijf en Volksuniversiteit Arnhem laten de resultaten zien van double exposure fotografie met de Slag om Arnhem als uitgangspunt.
Extra activiteiten
Verder worden er tal van activiteiten georganiseerd, zoals op 11 oktober de Dag van de Arnhemse Geschiedenis en op 2 november de Nijhoff-lezing van Geert Jonker, hoofd van de Bergings- en Identificatiedienst, waarbij hij dieper ingaat op gevonden militairen in Arnhem e.o. Voor het onderwijs wordt een speciaal aanbod ontwikkeld.
Zie voor meer informatie en actualiteit: www.rozet.nl; Rozet, Kortestraat 16, Arnhem (026) 354 31 00; Openingstijden: ma-vr 9.00-22.00 uur, za 9.00-17.00 uur, zo 13.00-17.00 uur, gesloten op officiële feestdagen, entree gratis. Museum Arnhem, Utrechtseweg 87, 6812 AA, Arnhem, Nederland / The Netherlands. (+31) (0)26 30 31 400. www.museumarnhem.nl
De tentoonstelling is te zien van 13 september 2014 – 4 januari 2015. 
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Twitter@arnhem_nieuwsnl
Facebook#arnhem.nieuws.nl
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen