Corona van grote invloed op ontwikkeling en positie van verpleegkundigen

Hans Schoo, lid Raad van Bestuur
Hans Schoo, lid Raad van Bestuur
Foto: Masha Bakker

Corona heeft een grote invloed gehad op de verpleegkundigen in Rijnstate. Door de pandemie moesten verpleegkundige extra werken door uitval van collega’s.

Ook moesten ze op andere afdelingen bijspringen. Covid heeft de verpleegkundigen ook iets geleerd. Ze leerden dat het belangrijk is om de verpleegkundige stem te laten horen, hierdoor is de zorg aan corona-patiënten verbeterd.

De Verpleegkundige Staf Rijnstate

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het jaarverslag van de VSR, De Verpleegkundige Staf Rijnstate. Het verslag werd onlangs aangeboden aan de Raad van Bestuur. Het is het eerste verslag van de VSR, voorheen de Verpleegkundige Advies Raad.
“2021 is een belangrijk jaar geweest. Als verpleegkundige staf zijn we als verpleegkundigen nog beter in staat mee te praten,” weet Gerjanne ter Beest, voorzitter van de VSR. “Hierdoor zijn verpleegkundigen nog beter in staat om mee te praten over de verbetering van de patiëntenzorg, de ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden binnen Rijnstate.”
Op 23 november werd de VAR veranderd in de VSR. Een ogenschijnlijk administratieve handeling. Maar met deze aanpassing kregen de verpleegkundigen een positie aan tafel bij het ziekenhuisbestuur.

VSR belangrijk voor Rijnstate

“Dat is erg belangrijk voor de toekomst van het ziekenhuis,” weet Hans Schoo. “Alle verpleegkundigen zijn zorg-professional die heel goed weten wat ze zelf willen. Daarin nemen we ze serieus en dat laten we zien door hun positie binnen het ziekenhuis te versterken. Door de deelname van de Verpleegkundige Adviesraad van Rijnstate aan het crisis-beleidsteam van Rijnstate kreeg de verpleegkundige beroepsgroep de kans om hun inbreng in bestuur en beleid zichtbaar te maken. Hierdoor praten verpleegkundigen veel meer mee over het verbeteren van de zorg aan patiënten dan voor de Corona pandemie.”

Nieuwe verpleegkundige zeggenschapsstructuur

Door de overeenkomst tussen stafraad en Raad van Bestuur wordt de zeggenschap in Rijnstate voor verpleegkundigen verder versterkt en geprofessionaliseerd. Er wordt een nieuwe verpleegkundige zeggenschapsstructuur opgezet. Rijnstate is hierin een voorbeeld voor veel andere ziekenhuizen. “Ze kijken over onze schouders mee,” zeggen Gerjanne te Beest en Hans Schoo. “En dat is prima. We stellen onze kennis, kunde ervaring graag beschikbaar voor de ontwikkelingen de het vak Verpleegkundige in Nederlandse ziekenhuizen. Het bevestigt ons streven: Rijnstate, voorop in zorg voor jou.”

Meer informatie

Voor meer informatie kun je kijken op de website: www.rijnstate.nl.

Rijnstate, voorop in zorg voor jou

Rijnstate is een zeer vooruitstrevend topklinisch ziekenhuis met 28 verschillende specialismen en circa 5.500 medewerkers. Ze werken voortdurend aan manieren om zichzelf en hun dienstverlening merkbaar te verbeteren. En als ze geloven dat iets inderdaad tot betere zorg kan leiden, dan gaan ze er ook echt voor.
Ze willen vernieuwingen realiseren die tastbaar zijn. Dus wetenschap en onderzoek inzetten die ertoe doen in de praktijk. Om hun zorg steeds prettiger, soepeler en effectiever te maken. Op een heel menselijk niveau. Met andere woorden: voor jou.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen