Versoepelingen aangekondigd per 1 en 3 maart

Foto: Arnhem Nieuws

Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge gaven vandaag, dinsdag 23 februari, weer een persconferentie. Ze kondigden een flink aantal versoepelingen aan: voor het middelbaar onderwijs, het MBO en de meeste contactberoepen.

Ook mogen jongeren tot 27 jaar weer samen sporten en kan er weer gewinkeld worden. Zij het op afspraak.

De versoepelingen zijn alleen mogelijk met behoud van de bestaande maatregelen, aldus Rutte. Dat houdt in dat je nog steeds maar één persoon per dag  mag ontvangen. De avondklok wordt verlengd tot en met 15 maart. Op 8 maart is er weer een persconferentie, dan wordt er besloten over de voortgang van de situatie.

De versoepelingen

De aangekondigde versoepelingen komen in vier onderdelen.

  • De middelbare scholen gaan open, en ook het mbo mag gedeeltelijk aan de slag. Dit gaat in vanaf maandag 1 maart, maar wel onder dezelfde voorwaarden als in het basisonderwijs. Als er dus iemand besmet blijkt te zijn, gaat de hele klas in quarantaine en iedereen met wie ze contact hebben gehad binnen de school. Het voortgezet onderwijs gaat minimaal één dag per week naar school, maar als er meer mogelijk is, dan graag. Voor mbo geldt één dag per week naar school. De anderhalve meter afstand en de mondkapjes bij beweging in het gebouw blijven erg belangrijk. De uitzonderingen voor examen- en praktijkklassen blijven van kracht.
  • Vanaf 3 maart mogen de contactberoepen weer aan de slag, met uitzonderingen van de sekswerkers. Reserveren en een checkgesprek vooraf is verplicht om de gevaren zo klein mogelijk te houden. “Het openstellen van de contactberoepen is belangrijk voor de ondernemers én de klanten. Doordat het één op één contact is dat niet vaak plaatsvindt, is het veilig genoeg,” aldus Rutte. Het dragen van een mondkapje is verplicht, en als het mogelijk is dan altijd anderhalve meter afstand houden.
  • Winkelen op afspraak wordt mogelijk vanaf 3 maart. Klanten moeten hiervoor minstens 4 uur van tevoren een afspraak maken, ook hier geldt een checkgesprek vooraf. Dit leidt tot iets meer lucht voor de winkeliers. Winkelen mag met maximaal 2 personen per verdieping en maximaal 6 keer per uur. Dat betekent dus minstens 10 minuten per klant.
  • Buitensport wordt mogelijk voor jongeren tot 27 jaar. Dit gaat ook in op 3 maart. Deze regeling was al mogelijk voor jongeren tot 18 jaar, maar wordt dus uitgebreid. Competities zijn nog steeds niet mogelijk, het gaat echt om sporten binnen eigen team en club. Tijdens het sporten is de anderhalve meter niet verplicht.

Het blijft spannend

“Het lijken kleine stappen, maar het blijft spannend,” zegt Rutte. “De basisregels blijven dan ook heel belangrijk. Was je handen, draag een mondkapje, houd afstand en ga niet onnodig reizen. Heb je klachten? Laat je dan testen. En wacht je testafspraak en -uitslag af in quarantaine. Is je test positief? Dan blijven je huisgenoten of familieleden ook in quarantaine. Een op de vier mensen die besmet is, blijkt toch even naar de supermarkt te gaan, of de hond uit te laten. En dat is niet de bedoeling. Als iedereen zich aan de afspraak houdt, kunnen we meer risico’s nemen.”

“We zullen er alles aan doen het onderwijs niet nog een keer te moeten sluiten. Het maatschappelijk belang is te groot en we kunnen het de betrokkenen niet aandoen. Maar als de cijfers weer door het dak gaan, moet er aangescherpt worden en dat willen we natuurlijk niet. We willen stap voor stap meer ruimte geven aan alle sectoren.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden