Bevolkingsonderzoek borstkanker gaat door tot maart 2021

Foto: Bevolkingsonderzoek Oost

Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen opstarten.

In Arnhem zijn bevolkingsonderzoeken borstkanker vanaf 8 juli opnieuw gestart en zullen doorgaan tot maart 2021.

Veel voorkomende vorm van kanker

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Het bevolkingsonderzoek borstkanker is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Bij klachten wordt geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts.

Coronavirus

Vanwege het coronavirus is het bevolkingsonderzoek borstkanker op 16 maart stilgelegd. Het bevolkingsonderzoek, dat in Arnhem 8 juli begon, is gefaseerd opgestart. Dit gebeurt binnen de COVID-richtlijnen, die door het RIVM zijn opgesteld. Daardoor kan het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Cliënten die aan de beurt zijn ontvangen vanzelf een uitnodiging. Cliënten die vanaf 16 maart niet konden deelnemen zijn het eerst aan de beurt. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide radiodiagnostische laboranten.
Er wordt gebruik gemaakt van moderne apparatuur, waardoor de stralingsbelasting minimaal is. Deelnemers ontvangen binnen twee weken een schriftelijke uitslag. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Mijn Bevolkingsonderzoek weer toegankelijk

Cliënten van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, darmkanker en borstkanker kunnen online weer alle gewenste zaken regelen.
Op de website van het RIVM staan meer algemene vragen en antwoorden naar aanleiding van de herstart van de bevolkingsonderzoeken.

Bevolkingsonderzoeken in fases herstart

De drie bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker zijn weer gestart. De bevolkingsonderzoeken waren tijdelijk stopgezet vanwege de uitbraak van het coronavirus. Bij de huisartsen en ziekenhuizen is er weer ruimte beschikbaar voor het uitvoeren van het bevolkingsonderzoek en eventuele doorverwijzingen.

  • Bevolkingsonderzoek borstkanker is vanaf begin juli gefaseerd gestart met uitnodigen. Als je een uitnodiging hebt ontvangen, kun je zelf een afspraak maken, verzetten of afzeggen. Dit kun je doen via de afspraakmodule Mijn Bevolkingsonderzoek. Je bent welkom in één van de onderzoekscentra.
  • Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is sinds 1 juli weer gestart met uitnodigen. Als eerste komen de vrouwen in aanmerking die vanaf 16 maart niet meer konden deelnemen. Heb je al een uitnodiging of een zelfafnameset in huis? Dan kun je weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek.
  • Bevolkingsonderzoek darmkanker is half mei weer gestart met het uitnodigen van cliënten. De mensen die al waren doorverwezen vanuit het bevolkingsonderzoek krijgen het benodigde vervolgonderzoek en cliënten die een ontlastingstest thuis hebben, kunnen deze insturen. Sinds begin juni versturen we weer nieuwe uitnodigingen. Hierbij krijgen de mensen die vanaf half maart uitgenodigd zouden worden als eerste een uitnodigingsset (paarse envelop).

Vragen over herstart van bevolkingsonderzoeken?

Hieronder vind je per bevolkingsonderzoek veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de informatielijn van jouw regionale screeningsorganisatie. Je kunt ook een e-mail sturen en krijgt dan zo snel mogelijk antwoorden.

Meer informatie

Op de website bevolkingsonderzoeknederland.nl kun je een filmpje bekijken waarin je kunt zien welke voorzorgsmaatregelen ze hebben genomen om het bevolkingsonderzoek borstkanker zo veilig mogelijk uit te voeren.
Je kunt ook bellen met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Oost, telefoon (088) 11 86 300, op werkdagen bereikbaar van 09.00 uur tot 17.00 uur.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden