Waarschuwing voor valse corona-testen en behandelingen

Foto: Fathroni Remden via Pixabay

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt voor alternatieve testen die zouden aantonen of iemand besmet is met het coronavirus. Ook moeten mensen zich niet wagen aan alternatieve behandelingen zonder wetenschappelijke basis, want die werken niet, stelt de inspectie.

Zogenaamde ‘genezers’, die van dit soort middelen gebruikmaken, moeten daar onmiddellijk mee stoppen, aldus de inspectie.

Vals resultaat

De inspectie heeft meerdere signalen ontvangen over alternatieve testen en behandelingen. Die variëren van het vasthouden van edelstenen, buisjes of elektroden, tot homeopathische middelen, het alternatief ‘testen’ van bloed, speeksel of urine en het meten van trillingen, golven of energiebanen.

Alleen testen door arts betrouwbaar

“Al dit soort methodes zijn onbetrouwbaar en leveren een vals resultaat op,” waarschuwt de inspectie. Alleen testen die door een arts (huisarts, ziekenhuis, verpleeghuis of (GGD) worden uitgevoerd zijn betrouwbaar. Ook wordt benadrukt dat er nog geen behandelingen of medicijnen bestaan waardoor iemand geneest van het coronavirus.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden