Meeste hoest- en niesdruppels vliegen rond binnen 1,5 meter

Foto: Public Domein

Iemand die hoest of niest, verspreidt in een straal van anderhalve meter rondom zichzelf het grootste volume aan druppels. Dat staat vast, zegt hoogleraar infectieziekten en medisch microbioloog Andreas Voss van het Radboudumc en ziekenhuis CWZ in Nijmegen.

Daarom is het belangrijk dat iedereen tijdens deze coronacrisis op minimaal anderhalve meter afstand van anderen blijft.

Basisafstand

“Hoe meer mensen zich in de openbare ruimte bevinden, hoe groter de kans dat mensen niet op de basisafstand van elkaar zijn. Als iedereen op dezelfde tijd naar dezelfde plekken gaat is de kans op besmetting stukken groter,” legt de hoogleraar uit.

Ernstige pandemie

Het blijkt dat de adviezen over het mijden van groepen en afstand niet altijd goed worden nageleefd. Voss: “Dat komt mogelijk omdat nog niet iedereen is geconfronteerd met de grote gevolgen van deze ernstige pandemie. Ik denk echter dat het een kwestie van weken is totdat iedereen in Nederland iemand kent die ernstig ziek is door corona of die aan de besmetting is overleden.”

Controle over crisis ligt bij grote publiek

In Nederland is nu nog geen sprake van een totale lockdown. Mensen mogen nog naar buiten. Kinderen kunnen in de tuin spelen, maar ze moeten niet met z’n allen gaan voetballen op een veldje. “Maar als iedereen hardleers is en niet luistert naar de voorschriften zullen er niet-vrijwillige maatregelen volgen zoals dat in andere landen al is gebeurd,” denkt Voss.
“En blijf zelf bij de minste klachten thuis. Dat is al heel vaak herhaald. Het is niet genoeg te benadrukken: de controle over deze crisis ligt bij het grote publiek. Dat moet zich strikt aan de regels houden.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden