Gaan we toch naar een lockdown?

Foto: Pixabay

De richtlijnen van de Nederlandse regering, RIVM en GGD’s zijn duidelijk:  Zorg voor je persoonlijke hygiëne, houd afstand tot elkaar en blijf binnen. De nood voor het afstand houden of ‘social distancing’ neemt alleen toe.

Als te veel mensen dit advies negeren dreigt er een lockdown.

Mensen laten zich niet laten opsluiten

Het advies om binnen te blijven wordt door veel mensen genegeerd. Zo lang het niet verplicht is blijft men niet binnen. Ook in de parken en de natuur is het ongewoon druk. Op zich is het goed om buiten te zijn, maar dan wel door minimaal een afstand van anderhalve meter aan te houden.

Dwingend advies niet voor niets

De richtlijnen van de Nederlandse regering, RIVM en GGD’s zijn duidelijk. Zorg voor je persoonlijke hygiëne, houd afstand tot elkaar en blijf als het even kan binnen. Jongeren zitten nog steeds gezellig te keuvelen op een bankje, of zitten te chillen bij elkaar. Ook staan mensen in groepen nog steeds te praten voor de deur van en in de supermarkt. Als vakkenvullers in de supermarkt worden geconfronteerd met klanten die over hen heen buigen om boodschappen te pakken, dan is er iets mis met het besef van mensen. Het dwingende advies om op anderhalve meter afstand van elkaar te blijven en niet te hamsteren is er niet voor niets.

Lockdown

Het zal niet verbazingwekkend zijn als Nederland in een lockdown gaat. Dat betekent binnen zitten en niet zonder geldige reden de straat op. Wie de straat op gaat moet kunnen aantonen waarom men op straat is. Bijvoorbeeld de hond uitlaten, het doen van boodschappen of omdat men een essentieel beroep heeft. Wie niet luisteren wil, moet maar voelen….? Kijk naar deze video om meer inzicht te krijgen in de problematiek.

Middernacht

Er gaan nu al geruchten dat zaterdagavond 21 maart het besluit door de overheid wordt genomen dat om middernacht Nederland op slot gaat. Hoe de lockdown er precies uit gaat zien is nog afwachten. Er zijn hele strenge vormen, maar ook mildere om de juiste maatregelen te treffen het coronavirus te stoppen, of in ieder geval te vertragen.

Burgemeesters bereiden scenario voor

Alle 355 burgemeesters zijn bezig met de voorbereidingen van een scenario waarin Nederland in een lockdown ingaat. Dat zei voorzitter Liesbeth Spies van het Genootschap van Burgemeesters vrijdagmiddag al in een radioprogramma.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden