Liever paracetamol dan ibuprofen volgens CBG

Foto: CBD

Patiënten die koorts en pijn willen onderdrukken kunnen het beste paracetamol gebruiken. Dat is een veiliger keus dan ibuprofen, dat meer bijwerkingen heeft, adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Dit advies geldt ook als ze het coronavirus hebben opgelopen.

Veel verhalen doen de ronde

Over het wel of niet gebruiken van ibuprofen doen veel verhalen de ronde, waaronder een nepbericht waarin wordt verwezen naar een specialist van zorgorganisatie Treant. Daarin stond dat “het virus makkelijker je cellen binnendringt” bij ibuprofengebruik. Treant benadrukt dat het bericht niet van de organisatie afkomstig is.

Paracetamol dus verstandiger

Volgens het CBG: “Voor de huidige corona-infectie ïs er onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat pijnstillers met een ontstekingsremmende werking (ook wel NSAIDs genoemd, waaronder ibuprofen) het verloop van de infectie zou kunnen verergeren.” Maar in het algemeen is paracetamol, dus, verstandiger, oordeelt het college. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie vindt paracetamol te verkiezen boven ibuprofen.

De Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran heeft ook een verband gelegd tussen ibuprofen en een mogelijk ernstiger ziekteverloop. Hard wetenschappelijk bewijs voerde hij daarvoor niet aan.

Laatste update verkoop en levering medicijnen

Per 17 maart heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) afspraken gemaakt over de levering en verkoop van medicijnen met en zonder recept met de Werkgroep Geneesmiddelentekorten. Hierin zitten onder andere vertegenwoordigers van apotheken, drogisterijen en groothandels. Dit betekent dat patiënten de gebruikelijke hoeveelheid medicijnen op recept meekrijgen, maar niet voor een langere periode. Om paracetamol en andere zelfzorggeneesmiddelen voor iedereen beschikbaar te houden, adviseert het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) voorlopig een maximum van drie verpakkingen per klant. Deze voorzorgsmaatregelen zijn genomen, zodat andere mensen niet met lege handen komen te staan.

Beschikbaarheid van medicijnen nauwlettend in de gaten gehouden

Door de actuele ontwikkelingen rondom het nieuwe coronavirus houdt het ministerie van VWS de beschikbaarheid van medicijnen nauwlettend in de gaten, zowel nationaal als internationaal. De partijen in de Werkgroep Geneesmiddelentekorten hebben deze situatie besproken. Het beeld is dat er op dit moment geen geneesmiddelentekorten zijn ontstaan door de uitbraak van het virus. Het is echter niet uit te sluiten dat er leveringsproblemen kunnen ontstaan als het handelsverkeer met China en India langere tijd wordt belemmerd.

Verdere informatie

Voor de huidige stand van zaken rond Corona, zie hier.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden