Doe mee aan het Arnhemse Luchtdata Project

Foto: Luchtmeter project Arnhem

Meer dan 200 Arnhemmers hebben zich de afgelopen weken aangemeld om een eigen fijnstofmeter te bouwen. De meter is bedoeld om thuis op te hangen en de fijnstofwaarden in en om het huis te meten.

Het fijnstofmeter netwerk is een initiatief van de actiegroep Nieuw Arnhems Peil (NAP). De initiatiefnemers willen in Arnhem een fijnmazig meetnetwerk in de lucht te brengen waarmee de fijnstofwaarden in onze stad online gevolgd kunnen worden.

NAP maakt zich zorgen over de gevolgen van de uitstoot van de biomassacentrale van Veolia op Industriepark Kleefse Waard. Door middel van het fijnstofmeternetwerk willen de initiatiefnemers onderzoeken of de luchtkwaliteit in Arnhem verslechterd door de biomassacentrale.

Fijnstofmeters met korting

Dankzij een flinke sponsoring van Tiny Tronics zijn de fijnstofmeters een stuk goedkoper geworden, (nog slechts 27,50 euro per stuk) en Attema heeft gratis alle omkastingen geleverd. Daarnaast is er een subsidieaanvraag ingediend bij de gemeente om het grootste deel van de kosten op zich te nemen. Daardoor zullen de kosten per meter onder de tien euro uitkomen. De goedkoopste fijnstofmeter van de luchtwachters in andere steden komen inclusief omkasting niet onder de 50 euro per meter uit.  Afgelopen week hebben meerdere politieke partijen een motie ingediend om de aanvraag te steunen.

Aanmelden fijnstofmeter en workshop

Om je aan te melden voor een fijnstofmeter kun je een mail sturen naar: [email protected].
Daarna kun je je ook aanmelden voor de eerste workshop over het Luchtdataproject.

Die vindt plaats op 21 december, half 11 in Stadskeuken, Beekstraat 40. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar!

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden