Online leeromgeving helpt fysiotherapeuten bij behandeling vluchtelingen

Foto: Joost van Wijchen

Fysiotherapeuten en gezondheidsprofessionals blijken vaak onvoldoende vaardig te zijn in de behandeling en begeleiding van vluchtelingen.

Daarom is HAN Fysiotherapie betrokken bij het internationaal EU Erasmus+ project PREP (Physiotherapy and Refugees Education Project). Doel van PREP is het creëren en openstellen van een (gratis) open online leeromgeving voor fysiotherapeuten.

PREP project

Er is een groeiende bevolking van vluchtelingen en migranten in Europa. PREP zorgt voor een betere afstemming van de behandeling door de fysiotherapeuten op de behoeften van deze groepen. Het is een samenwerking tussen verschillende onderwijs- en gezondheidsinstellingen in Europa en de VS. De deelnemers aan de projectgroep zijn afkomstig uit Noorwegen, Zweden, USA, Verenigd Koninkrijk, Ierland en Nederland. In Nijmegen is de HAN University of Applied Sciences hiermee bezig.

In de eerste fase hebben de onderzoekers ‘competenties’ in kaart gebracht die fysiotherapeuten nodig hebben in ‘vluchtelingen-zorg’. Hiervoor is er vanuit de literatuur, experts en interviews met vluchtelingen, fysiotherapeuten en beleidsbepalers onderzoek gedaan om inzicht in te krijgen.

Open online leeromgeving

Tijdens het afgelopen WCPT 2019 Congres  (World Confederation for Physical Therapy, red.) in mei 2019 is er uitgebreid ingegaan op de uitdagingen van migranten en hun gezondheid. Vervolgens is een PREP-projectgroep aan het werk gegaan om er dieper op in te gaan. Deze groep was die maand op bezoek bij docentonderzoekers Joost van Wijchen, Elvira Nouwens en Lieke Dekkers van de opleiding Fysiotherapie aan de HAN in Nijmegen.

Doel van PREP is het creëren en openstellen van een (gratis) open online leeromgeving voor fysiotherapeuten. Daarmee is het mogelijk om de beroepsgroep te ondersteunen en hen voor te bereiden op de behandeling van vluchtelingen te ondersteunen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden