Handen op elkaar voor veilige stations en buslijnen in Arnhem

Foto: Gemeente Arnhem

De gemeente Arnhem, NS, regionale vervoerders en politie hebben op 16 juni getekend voor gecoördineerd veiligheidstoezicht. Dit gaat rond zowel de vier stations voor treinen en bussen als bij de meer dan dertig buslijnen door de stad.

Dit vierjarige veiligheidsarrangement is de volgende stap sinds politie en handhavers gezamenlijk optreden met de teams voor Veiligheid en Service van Hermes/Connexxion, Arriva, Keolis en de NS.

Hyena-acties

Hun zogenoemde Hyena-acties* bij de stations Arnhem Centraal en Arnhem Velperpoort komen nu ook beschikbaar voor de stations Presikhaaf en Arnhem Zuid en omgeving. Het doel is om minstens vier gezamenlijke veegacties per jaar te houden.
* Tijdens een hyena-actie speuren politie door een buurt op zoek naar verdachte situaties en strafbare feiten.

Versterkt toezicht

De partners in ‘schoon, heel en veilig’, waarbij ook de regionale vervoerbedrijven Breng, Keolis en Arriva zich hebben aangesloten, rekenen erop dat de samenwerking hun dagelijkse toezicht versterkt. Zij wisselen consequent informatie uit over plaats en tijd van overlast, drugshandel, (seksuele) intimidatie, vernielingen, diefstal en de andere incidenten. Daarnaast trainen de handhavers en andere medewerkers gezamenlijk de do’s en dont’s in hun omgang met slachtoffers, daders en omstanders.

Strategisch beraad

De gezamenlijke controles worden voorbereid en afgerond met operationeel overleg. Ook hun securitymanagers overleggen periodiek. Bovendien komen jaarlijks de bestuurders met de burgemeester bijeen voor strategisch beraad.Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem: “Het gezamenlijke toezicht van onze handhavers, toezichthouders en politie is voor de reizigers een belangrijke boodschap. Ik vertrouw erop dat wij als Arnhemmers ook onszelf van onze beste kant laten zien voor onze medereizigers.”

Veiligheid meten

Het aantal incidenten wordt geregistreerd, daarnaast wordt de veiligheid ook gemeten met de Veiligheidsscan Openbaar Vervoer (Crow), de OV Klantenbarometer (Crow) en de Stationsbelevingsmonitor (NS/Prorail). Volgens metingen heeft een eerder Lokaal Veiligheidsarrangement Almere (LVA) tot minder incidenten geleid. Het Lokale Veiligheidsarrangement Arnhem (pdf, 0,8MB) sluit aan op het landelijke ‘Landelijk convenant Sociale Veiligheid in het OV 2020-2025.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen