Strooiploegen testen materiaal en routes op 25 september

Foto: Pixabay

Aanstaande zaterdag 25 september rijden elf voertuigen met sneeuwschuivers en strooimachines door Arnhem. Niet omdat het glad wordt, maar om goed voorbereid te zijn op het moment dat dat wel zo is.

Al het materiaal dat nodig is voor gladheidsbestrijding wordt zaterdagochtend droog getest.

Direct na ze zomer een test

Verder worden de strooiroutes gereden om te controleren of de machines daar zonder problemen langs kunnen. Soms is ergens een verkeerssituatie gewijzigd, is er een paaltje geplaatst of hangt er een tak laag. Kleine veranderingen in de inrichting van de weg kunnen het voor een sneeuwschuiver behoorlijk bemoeilijken. Daarom vindt elk jaar direct na de zomer een test plaats.

Vlootschouw

De zogeheten vlootschouw van het materiaal begint zaterdagochtend om 7.30 uur. De eerste vijf voertuigen vertrekken om 8.00 uur. Om 8.30 vertrekken nog zes combinaties. Rond het middaguur zijn ze terug en delen hun bevindingen met de coördinator gladheidsbestrijding. Deze kan dan eventuele obstakels laten weghalen of de route aanpassen. Gladheid is uiteraard niet te voorspellen, maar na zaterdag is de Arnhemse strooiploeg in elk geval goed voorbereid. Op de gemeentewerf ligt ook 500.000 kilo zout klaar en veertig kuub pekel. Gemeente Arnhem strooit met een combinatie van zout (droog) en pekel (vloeibaar). Dat hecht beter aan het wegdek.

Preventieve routes

strooiploegen
Strooiwagens

Tijdens de vlootschouw worden de preventieve routes gereden. Dat zijn de routes die de gemeente strooit als het nog niet glad is maar wel gladheid wordt verwacht. Deze preventieve route bestaat uit 222 km rijbaan en 143 km fietspad. Voor het strooien van die route is 20.000 kg zout en circa zes kuub pekel. Op dagen dat het daadwerkelijk glad is en er sneeuw ligt, is het dubbele daarvan nodig. Aanstaande zaterdag tijdens de testroute wordt uiteraard niet echt gestrooid.

Gladheidsbestrijding

Bij gladheid strooit de gemeente straten, wegen en paden. Er wordt gestrooid als gladheid dreigt of als het glad is.

Indeling strooiroutes

Bij gladheid strooit de gemeente in drie fases. De bruggen, belangrijke verkeersaders, busbanen en onder andere het centrumgebied strooit de gemeente bij verwachte gladheid eerst. Als het glad is volgen belangrijke wijkontsluitingen, steile wijkstraten en voetgangersvoorzieningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen