Arnhems lezerspanel voor duidelijke(r) taal

Foto: Pixabay

De gemeente doet haar best teksten te schrijven die iedereen begrijpt maar het kan altijd beter. Vanaf 2021 worden gemeentelijke medewerkers dan ook getraind om duidelijke taal te schrijven.

Omdat veel van haar teksten nog steeds te moeilijk zijn, vraagt de gemeente ook aan Arnhemmers wat zij van de gemeentelijke taalgebruik vinden. Dat gebeurt via een lezerspanel.

Je kunt de gemeente helpen

De gemeente Arnhem wil de teksten duidelijker maken zodat jij (beter) begrijpt wat ermee bedoeld is. Ook vraagt de gemeente aan Arnhemmers wat zij van de gemeentelijke taalgebruik vinden. Dat gebeurt via een lezerspanel.
Dat is een groep Arnhemmers, die haar teksten wil beoordelen. Wil jij helpen? Meld je dan aan voor het lezerspanel via [email protected]. Kennis van taal is niet nodig. Iedereen kan meedoen want de gemeente kan juist van jou leren.

Wat kun je verwachten?

  • Je doet een jaar mee aan het lezerspanel. Na dat jaar kun je doorgaan als je dat wilt. Deelname is vrijwillig en je kunt elk moment opzeggen.
  • Je krijgt maximaal een keer per twee maanden een mail van de gemeente.
  • Daarin vind je een tekst van de gemeente. Dat kan bijvoorbeeld een brief zijn, een mail- of twitterbericht of een tekst voor haar website.
  • De teksten zijn niet langer dan één bladzijde (A4-tje).
  • De gemeente vraagt jou de tekst te lezen en te kijken of je begrijpt wat er staat en of het aansluit bij jouw situatie. Je kunt ook een lijst krijgen met punten waarop je kunt letten.
  • Je geeft tips aan de gemeente door hoe de tekst beter kan. Dat kan via e-mail. Doe je dat liever telefonisch? Dan kan dat ook. Laat het dan wel even weten via [email protected]. De gemeente verzamelt alle tips en verwerkt die in de tekst.
  • De nieuwe tekst stuurt de gemeente jou ook toe, zodat je kunt zien wat ze ermee heeft gedaan.

Hoe gaat de aanmelding

Als je mee wilt doen met het lezerspanel, dan meld je je per mail aan met jouw naam en telefoonnummer. Je krijgt een bevestiging toegestuurd. Daarna neemt de gemeente telefonisch contact met jou op om kennis te maken. Ook geeft zij nadere uitleg en kun je vragen stellen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen