Demonstratie in Arnhem zonder grote incidenten verlopen

Foto: Gemeente Arnhem

Op Koningsdag, 27 april vond tussen 14 en 16 uur op de Markt in Arnhem een demonstratie plaats van de actiegroep Nederland in Verzet. Deze was onder voorwaarden toegestaan door de gemeente.

Omdat er signalen waren dat ook andere groeperingen zouden afreizen naar Arnhem, met als doel om de openbare orde te verstoren, kondigde burgemeester Marcouch voor die dag een noodverordening af. De middag is rustig verlopen.

Zes aanhoudingen

De politie was zichtbaar aanwezig, controleerde pro-actief op de invalswegen en heeft meerdere groepen tegengehouden. De politie heeft zes aanhoudingen verricht, waarvan vijf voor belediging van politie-ambtenaren en een voor openlijke geweldpleging.

Protestmars door de stad

De Markt liep snel vol, tegen 14 uur was het maximum aantal deelnemers bereikt. Via lichtkranten en social media werden mensen opgeroepen om niet meer naar de Markt te komen. Er bleven echter mensen toestromen. In het belang van de openbare orde en veiligheid heeft burgemeester Marcouch besloten om gecontroleerd mensen toe te laten. Tegen 15 uur verlieten veel demonstranten de Markt weer en begon een protestmars door de stad. Deze is nauwlettend gevolg door de politie en kende een relatief rustig verloop. Aan het einde van de middag verlieten de meeste demonstranten het centrum. Met de organisatie zal nog contact worden opgenomen omdat zij zich niet aan afspraken hebben gehouden.

Geen geweldsincidenten

Burgemeester Marcouch: “Demonstreren is een grondrecht en dat hebben we met veel inzet van politie en handhaving gefaciliteerd. De noodverordening was nodig om onze inwoners te beschermen tegen wanordelijkheden, bijvoorbeeld door aan de voorkant groepen tegen te kunnen houden die naar onze stad kwamen om te rellen. Ik ben blij dat de middag zonder grote geweldsincidenten is verlopen, ik wil mijn complimenten uitspreken in de richting van de politiemensen en de handhavers voor de professionele manier waarop zij hebben gewerkt. “

Noodverordening

In Arnhem was tijdens Koningsdag een noodverordening van kracht vanwege dreigend geweld. Burgemeester Marcouch kondigde de noodverordening af omdat hij beschikte over aanwijzingen dat voetbalsupporters van de harde kern van FC Twente en NEC naar Arnhem wilde afreizen voor een treffen met de harde kern van Vitesse. Bovendien bleek uit berichten op social media dat een aantal van zogenoemde Defend groepen naar Arnhem wilden komen. Die informatie, in combinatie met de toegestane demonstratie van ‘Nederland in Verzet’ maakte de noodverordening noodzakelijk.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden