In Arnhem extra maatregelen om dieren te beschermen

Foto: Natuur Monumenten

Arnhem is een groene en diervriendelijke stad met een grote biodiversiteit. Of het nu gaat om dieren die door mensen worden gehouden of leven in het wild, hun gezondheid gaat alle Arnhemmers aan.

De gemeente komt daarom met extra voorstellen om het dierenwelzijn te verbeteren.

Recht op een goed leven

Wethouder Cathelijne Bouwkamp: “Dieren hebben recht op een goed leven. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar dit is nog niet altijd het geval. Het is de verantwoordelijkheid van Arnhem én de Arnhemmers om goed voor de aanwezige dieren te zorgen. Dat is ook in het belang van de mens: een hond of een kat in huis gaat bijvoorbeeld eenzaamheid tegen. En wie onze nabijgelegen natuur intrekt, kan zomaar wild op zijn pad tegenkomen.”

Concrete voorstellendieren

Het college heeft de afgelopen periode het nodige gedaan om het dierenwelzijn binnen de gemeentegrenzen te verbeteren, en wil nu een extra stap zetten, zegt Bouwkamp in de visie dierenwelzijn 2021-2030. In de bijbehorende zogeheten uitvoeringsagenda presenteert het college verschillende concrete voorstellen hoe ze dieren in de stad beter wil beschermen:

  • Arnhemmers met een Gelrepas betalen de helft van de rekening bij de dierenarts. Zo voorkom je dat mensen te laat of niet met een ziek huisdier naar de dierenarts gaan. De gemeente betaalt dertig procent en dierenartsen geven twintig procent korting. Dit geldt voor rekeningen tot €450,-. Daarmee wordt een eerdere proef structureel van karakter.
  • Wanneer mensen gedwongen hun huis moeten verlaten en zij of hun familie niet voor hun huisdieren kunnen zorgen, gaan deze dieren tijdelijk naar de opvang. Soms kunnen hun baasjes de kosten hiervoor niet betalen. De gemeente wil dan financieel bijspringen.
  • Overlast en schade door honden in natuurgebieden moet worden voorkomen. De gemeente zoekt oplossingen voor overlast rond gebieden met grazers en/of broedplaatsen voor vogels. Ze gaat in gesprek met hondenuitlaatdiensten om de overlast van grote groepen honden in de parken te beperken.
  • Bewoners worden extra gestimuleerd hun katten te chippen, om het aantal (weggelopen) zwerfkatten terug te dringen en de opvang te ontzien.
  • Er komt onderzoek naar betere bestrijding van ratten. Deze dieren kunnen onder meer kortsluiting en brand veroorzaken door aan leidingen te knagen.
  • De wolf heeft zich gevestigd aan de rand van Arnhem. De gemeente informeert dierhouders hoe te voorkomen dat wolven landbouwdieren aanvallen en wijst hen op bestaande schadevergoedingen. Met de provincie Gelderland gaat de gemeente in gesprek over preventieve maatregelen om schade tegen te gaan.

Arnhemse Big Five

Met deze en andere maatregelen zal het dierenwelzijn in de stad verder verbeteren, zegt Bouwkamp: “We willen ook dat er ruimte blijft voor onze Big Five: de wolf, het edelhert, de das, de slechtvalk en de bever. Veel beschermende maatregelen zijn al landelijk geregeld en die steunen we. Maar Arnhem wil iets extra’s doen voor zijn dieren. Want dierenwelzijn is belangrijk voor de dieren, ons ecosysteem en daarmee de Arnhemmers.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen