Vanaf 3 maart laat de gemeente de defensiehaven aan de Rijn uitbaggeren

Foto: Rinus Baak

Vanaf 3 maart laat de gemeente Arnhem de defensiehaven aan de Rijn uitbaggeren. Dat is nodig omdat er inmiddels zoveel slib in de haven ligt, dat de woonboten elke zomer droogliggen.

Door vervuild slib weg te halen ontstaat er meer diepgang in de haven. Ook wordt de steiger, die door de zeeverkenners wordt gebruikt, gerepareerd. De werkzaamheden duren ongeveer zes weken.

Nieuwe waterlinie

Geschutskoepel Klingelbeek

De haven is een restant van de IJssellinie, een verdedigingswerk uit het midden van de twintigste eeuw.  De IJssellinie is een waterlinie die een groot deel van Nederland zou moeten beschermen bij een inval van de Sovjet-Unie. De linie werkt als volgt: door de Waal bij Nijmegen en de Rijn bij Arnhem af te dammen, treedt de IJssel zodanig buiten haar oevers dat een kilometers brede waterlinie ontstaat van Nijmegen tot Zwolle. Die linie zou de opmars van de Russen flink moeten vertragen. In de defensiehaven bij Arnhem lag jarenlang een caisson dat in de Rijn kon worden geschoven en verzonken, om zo de Rijn af te dammen. De IJssellinie werd tussen 1951 en 1954 aangelegd.

Nodefensiehavenoit gebruikt

Langs de IJssellinie liggen nog honderden restanten van deze verdediging, die nooit in gebruik is gesteld. In en rond Arnhem zijn nog tientallen onderdelen van de linie zichtbaar, waarvan de defensiehaven er één is. Ook in Meinerswijk zijn nog zichtbare onderdelen van de IJssellinie.

Laatste getuigen

In 1964 bleek de verdedigingslinie achterhaald en werd hij ontmanteld. In het Arnhemse landschap, rondom de defensiehaven en in Meinerswijk, resteren nu nog tientallen laatste getuigen van de linie, zoals de caissonhaven, tankkazematten en twee commandobunkers. Tegenwoordig liggen er in de defensiehaven enkele woonboten en is het de thuishaven van de waterscouting De Geuzen Arnhem.

Prijsvraag

Ter ere van de het herstel van de defensiehaven kunnen inwoners een plaats in een rondleiding langs de IJssellinie winnen. Deze leidt langs tientallen restanten van de IJssellinie in het Arnhemse landschap. Let daarvoor op de Facebookpagina van @gemeentearnhem. Er is ook een interactieve kaart van diverse restanten van de IJssellinie: www.arnhem.nl/defensiehaven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen