Gemeenten in Regio Centraal Gelderland willen minder vechtscheidingen

Foto: Pixabay

In Arnhem wordt vandaag een speciale website gelanceerd met informatie voor koppels die besloten hebben uit elkaar te gaan. Het doel is om te voorkomen dat een scheiding uitloopt op een vechtscheiding waarbij zowel ouders als kinderen beschadigd kunnen raken.

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport loopt tien tot vijftien procent van alle scheidingen uit op een complexe scheiding.

Website waar ouders en kinderen terecht kunnen

Gemeenten in de Regio Centraal Gelderland zien dat veel ouders en kinderen bij de wijkteams aankloppen met een zorgvraag als gevolg van een complexe scheiding. Vaak gebeurt dat pas als de thuissituatie al is geëscaleerd. Kinderen die betrokken zijn bij een vechtscheiding krijgen vaker moeilijkheden op school, vertonen meer probleemgedrag, ervaren emotionele problemen en ondervinden op latere leeftijd vaker problemen in hun eigen relaties. De website, waar zowel ouders als kinderen terecht kunnen, is een samenwerking van alle gemeenten uit Centraal Gelderland.

Digitaal loket gratis en anoniemvechtscheidingen

Er is informatie en hulp voor scheidende ouders en hun kinderen via een digitaal scheidingsloket. Bij het loket kan iedereen die gaat scheiden of uit elkaar gaat terecht voor praktische informatie en ondersteuning tijdens het gehele scheidingsproces of voor een luisterend oor. Het digitale loket wordt bemand door twee professionals met wie ouders en kinderen anoniem kunnen chatten en bellen om hun vraag te stellen. De professionals checken de binnenkomende vragen. Is dit een eenvoudige vraag om informatie of speelt er misschien meer? Vervolgens verwijzen zij indien nodig door naar passende hulp of informatie. De hulp van het digitaal scheidingsloket is gratis voor ouders en kinderen.

Het idee voor het digitale loket is ontstaan op basis van gesprekken met gescheiden ouders. Het bleek dat zij tijdens hun scheidingsproces vooral overzicht en rust misten en bij veel verschillende professionals moesten zijn om alles te regelen. Daarnaast bleek er behoefte aan een luisterend oor.

Zoveel mogelijk leed voorkomen

Wethouder Hans de Vroome (jeugdzorg) is blij met de website: “Mensen die in een scheiding liggen hebben al zoveel aan hun hoofd. In alle ellende die een scheiding met zich meebrengt kunnen zij nu gemakkelijk aan goede informatie komen en de begeleiding krijgen die eventueel nodig is. De site kan zowel voor ouders als voor kinderen hulp bieden, dat is bijzonder. Ik roep huisartsen, docenten en andere professionals in onze regio dan ook op om ouders die uit elkaar gaan en hun kinderen, te wijzen op dit digitale loket. Zo kunnen we in een vroegtijdig stadium iets betekenen en hopelijk voorkomen dat een scheiding escaleert.”

Aantal scheidingen dat escaleert verminderen

Het landelijke totale echtscheidingspercentage lag in 2018 op 37,1 procent (CBS). In hetzelfde jaar had een op de vijf van de zaken bij de Raad voor de Kinderbescherming binnen de regio Arnhem betrekking op een complexe echtscheiding. Door al veel eerder mee te denken en hulp te bieden hoopt de regio Centraal Gelderland dat het aantal scheidingen dat escaleert vermindert. Het digitaal scheidingsloket biedt daarom één overzicht / stappenplan van alle praktische zaken die geregeld moeten worden als mensen uit elkaar gaan of gaan scheiden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen