Gratis mondkapjes voor Arnhemmers met Gelrepas

Foto: Fraenck

Alle inwoners met een Gelrepas die dertien jaar of ouder zijn, krijgen van de gemeente twee gratis mondkapjes. De mondkapjes worden door het Arnhemse modelabel Fraenck gemaakt, in samenwerking met WAAR en Buitink Technology.

Ze worden vervolgens ingepakt door cliënten van Siza en verzonden door Scalabor. Voor Arnhemmers, door Arnhemmers. In totaal worden de komende weken ruim 40.000 mondkapjes uitgedeeld.

Mondkapjes dragen in openbare binnenruimtes

Momenteel is het dringend advies is voor iedereen vanaf dertien jaar om mondkapjes te dragen in openbare binnenruimtes. Straks wordt dit ook verplicht. Daarom is het van belang dat ook iedereen in onze stad over mondkapjes kan beschikken. Inmiddels zijn mondkapjes overal verkrijgbaar. “Maar voor wie elk dubbeltje twee keer om moet draaien, is de aanschaf van een goed mondkapje opnieuw een extra uitgave in een toch al moeilijke tijd,” aldus wethouder Armoedebeleid Ronald Paping.

Arnhems ontwerpGelrepas

Het is een geheel Arnhemse aangelegenheid, van de productie tot distributie. Social Enterprise Fraenck ontwerpt, maakt en verkoopt normaal gesproken tassen en kleding. Sinds de coronacrisis hebben ze ook mondkapjes in het assortiment. De opdracht om 40.000 mondkapjes te produceren is een hele uitdaging. Pascal Mulder, een van de oprichters van Fraenck: “We hebben wel even goed na moeten denken hoe we deze klus aan zouden pakken. In rap tempo hebben we een ontwerp bedacht dat we met ons team en moderne snijtechnieken snel kunnen produceren. Om het atelier bij te kunnen benen, draaien we nachtdiensten bij de lasermachine, die 24 uur per dag aan staat. Door een goede samenwerking met diverse lokale ondernemers loopt de productie keurig op schema.”

Arnhemmers voor Arnhemmers

Als de mondkapjes gereed zijn, worden ze door cliënten van zorgorganisatie Siza op vier locaties per stuk in een verpakking gedaan. Bij Siza zijn ze blij met de opdracht. Begeleider Claudia Bosch van dagbesteding De Speelstoet: “Het geeft onze cliënten een goed gevoel om zich op een zinvolle manier te kunnen inzetten voor andere Arnhemmers.” Zijn de mondkapjes eenmaal verpakt, dan zorgt arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor vervolgens voor verzending aan zo’n 20.000 Gelrepashouders. Cantor Barten, manager bij Scalabor: “Mooi dat wij een bijdrage kunnen leveren vanuit onze afdeling e-fulfilment. Hier bieden wij werkervaringsplekken in logistieke functies.” Paping: “Op deze manier helpen we de financieel meest kwetsbare inwoners van Arnhem en investeren we tegelijkertijd in Arnhems ondernemerschap en Arnhemmers met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen