Milieuzone vanaf 29 oktober ook voor bestelauto’s

Foto: Gemeente Arnhem

In het centrum van Arnhem geldt een milieuzone. Voertuigen die op diesel rijden en veel vervuilende stoffen uitstoten mogen er niet komen.

De milieuzone gold al voor personenauto’s en vrachtauto’s. Vanaf 29 oktober geldt de zone ook voor bestelauto’s.

Emissieklasse

In verschillende Nederlandse steden bestaan milieuzones, met elk hun eigen regels. De landelijke overheid heeft er meer eenheid in aangebracht. Zo wordt het voor de weggebruiker duidelijker. Daarom veranderen er in Arnhem ook een paar dingen.
De Arnhemse milieuzone geldt alleen voor voertuigen die op diesel rijden. Er wordt gekeken naar de emissieklasse van een auto. De emissieklasse geeft aan hoeveel de auto uitstoot aan vervuilende stoffen. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig.

Borden

De emissieklasse staat ookbestelauto's op het verkeersbord bij een milieuzone. In Arnhem zie je vanaf 29 oktober milieuzone-verkeersborden met nieuwe onderborden. Arnhem krijgt een groene milieuzone. Op de onderborden staat een groen bolletje met het getal 4 erin. Met emissieklasse 4 of hoger mag je de milieuzone inrijden. Dieselauto’s met emissieklasse 3 of lager, mogen de milieuzone niet inrijden.
Overtredingen worden beboet. Alleen voor de nieuwe categorie bestelauto’s geldt een overgangsperiode van vier maanden. In die periode verstuurt de gemeente waarschuwingsbrieven.

Kenteken-check

Controleer of je straks de milieuzone nog in mag. Je gebruikt hiervoor de kenteken-check van www.milieuzones.nl, de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Sloopregeling

Aan eigenaren van diesel-bestelauto’s die in de milieuzone wonen of daar hun bedrijf hebben, biedt de gemeente een sloopregeling aan. Ook marktkooplieden met een standplaats in de milieuzone kunnen deze subsidie aanvragen (zie link hieronder).

Meer informatie

Zie www.arnhem.nl/milieuzone voor onder andere:
-de kaart van de milieuzone
-ontheffingen en vrijstellingen
-sloopregeling
-antwoorden op veel gestelde vragen

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden